Dinamo šesti klub svijeta: Prvi put klub iz Hrvatske u top 10

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

U poretku vodećih svjetskih klubova koji je objavila Međunarodna federacija za nogometnu povijest i statistiku (IFFHS), zagrebački Plavi su svojim prošlogodišnjim učinkom zaslužili visoko šesto mjesto, a to je prvi put da je bilo koji hrvatski klub među prvih 10.

Ispred Dinama po svojem prošlogodišnjem učinku od europskih klubova bili samo finalisti Lige prvaka, Manchester City i europski prvak Chelsea. Man City je u 2021. slavio i naslov prvaka Engleske.

Dinamu su u leđa gledali mnogi velikani, a tri kluba koja su neposredno iza zagrebačkih Plavih su europski giganti s bogatom tradicijom i uspjesima u sadašnosti – Bayern, Real Madrid i Ajax.

Daleko ispred svih

Među 200 najboljih još su tri hrvatska kluba, ovosezonski Dinamovi konkurenti u utrci za naslov u hrvatskom prvenstvu. Rijeka je 98., Osijek 144., a Hajduk na 175. mjestu. U poretku IFFHS-a još su i Gorica na 274. i Istra 1961 na 390. poziciji.

Cjelokupnu ljestvicu možete pogledati – ovdje.

Marljivo skupljanje bodova

Dinamo je do svoje šeste pozicije stigao sakupivši 282 boda u IFFHS-ovu poretku, a taj ulov zarađen je rezultatima u domaćim i međunarodnim natjecanjima.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli GNK Dinamo (@gnkdinamo)

Zagrebački Plavi su, podsjetimo, lani na hrvatskoj nogometnoj sceni slavili dvostruku krunu, s osvojenim prvenstvom i kupom, dok su u 2021. u Europi blistali u dolasku do četvrtfinala Europske lige. Pamti se prolazak kraj Tottenhama u osmini finala, s 3:0 u velikoj večeri u uzvratnoj utakmici na Maksimiru, a potom je u četvrtfinalu slavio Villarreal, koji je kasnije otišao do naslova.

Brazilci na vrhu

Na prva dva mjesta u ovom poretku nalaze se brazilski klubovi Palmeiras i Atletico Mineiro. Palmeiras je lani slavio u južnoameričkoj Copi Libertadores, pandanu europske Lige prvaka, a taj rezultat pomogao mu je da postane dio rijetkog društva.

U godišnjem poretku najboljih svjetskih klubova po IFFHS-u, do sada je na vrhu bilo 15 klubova, a aktualni južnoamerički prvak sada je 16. koji se može pohvaliti vrijednom titulom.

 


Komentari