DINAMO PRED NOVOM UTAKMICOM ISTINE: Igra se za bodove i milijune, Čačić rješava veliku zagonetku

Foto: Marko Todorov/CROPIX

Dinamo se s 4:1 protiv Hajduka u najvećem derbiju hrvatskog nogometa na Maksimiru napunio samopouzdanjem i vjerom u nove pobjede, a danas navečer na red dolazi ono što je zagrebačkim Plavima ipak važnije u ranom dijelu sezone.

Već gotovo punih mjesec dana u fokusu je borba u kvalifikacijama za Ligu prvaka, sada s novom preprekom, norveškim Bodo/Glimtom, koji će biti protivnik momčadi Ante Čačića u završnom pretkolu najjačeg klupskog europskog natjecanja.

Dinamo će prvi korak pokušati napraviti večeras u Norveškoj, s početkom utakmice u 21 sat. Bit će to prilika za novo veselje nakon uspješnog proteklog tjedna Plavih, s pobjedama protiv Ludogoreca u trećem kolu kvalifikacija za Ligu prvaka i slavljem nad Hajdukom u ligaškom ogledu, oba puta na domaćem terenu. Sada je vrijeme i za gostovanje na europskom sjeveru, u uvjetima daleko od naših uobičajenih ljetnih vrućina, s prognozom kiše i temperature ispod 20 stupnjeva u večernjem terminu u norveškom gradu Bodou.

Momčad Ante Čačića je ove sezone u Europi već napravila puno, a sada dolazi prilika i za novi korak. Skupine Europske lige su već u rukama, neovisno o raspletu utakmica protiv Norvežana, no Dinamo neće biti zadovoljan samo s time, s obzirom na lijepu priliku koja se sada pruža.

Norvežanima iskazali poštovanje

Ante Čačić zna koliko puno znače utakmice protiv Bodo/Glimta, a u najavi nastupa u Norveškoj, istaknuo je da jako poštuje protivničku momčad.

“Čeka nas domaćin koji zaslužuje svaki respekt i koji će sve učiniti za dobar rezultat u prvoj utakmici. Mi ćemo također učiniti sve da napravimo čvrsti korak prema Ligi prvaka, očekujem jako dobru utakmicu”, bile su riječi trenera zagrebačkih Plavih, koji će se u slaganju momčadi za početak utakmice suočiti s nekoliko dvojbi.

Glavna od njih odnosi se na udarnu ‘iglu’ u napadu. Protiv Hajduka je od prve minute igrao Bruno Petković, dok je Josip Drmić ušao s klupe, a uoči nastupa u Norveškoj moguće je da se uloge njih dvojice preokrenu.

Drmić bi mogao na teren od početka, a Petković na klupu, s čekanjem prilike za ulazak u igru. U ostatku sastava, stanje nije idealno u obrani jer su i dalje ozlijeđeni Josip Šutalo i Kevin Theophile-Catherine, a Čačić je izvan konkurencije za nastup ostavio Daniela Štefulja (nije ni prijavljen za ovu fazu natjecanja) i 18-godišnjeg Gabrijela Rukavinu.

Norvežani jako efikasni

Dinamo će se susresti s momčadi koju krasi velika učinkovitost pred golom protivnika. To govore ovosezonski nastupi Bodo/Glimta u prvenstvu, s 48 zabijenih golova u dosadašnjih 18 ovosezonskih kola u Norveškoj, a s takvom efikasnošću, europski protivnik Plavih je u borbi za vrh u domaćem natjecanju, trenutno drugi na ljestvici i s pet bodova zaostatka za vodećim Moldeom.

Norveška momčad usporedno ‘gura’ u prvenstvu i Europi, kao i Dinamo, a večeras ćemo dobiti prvi dio odgovora tko se s takvim zgusnutim rasporedom utakmica snalazi bolje.

Igra se za puno

Dinamo će protiv Bodo/Glimta igrati za puno važnih stvari. Liga prvaka je veliki prestiž, donosi utakmice protiv najboljih europskih klubova, a bitno za zagrebačke Plave, ulazak u skupine donio bi i puno novca, sveukupno možda i više od 30 milijuna eura kada se zbroji cjelokupni ‘ulov’. Čačićeva momčad tražit će i nove bodove za nacionalni i klupski koeficijent, željna novog uspjeha koji bi značio jako puno.

Za hrvatske ljubitelje nogometa, utakmica će biti u televizijskom prijenosu na TV Arena Sport 1.


Komentari