DINAMO ISPUSTIO ČUDO, ATALANTA GA SPREMNO DOČEKALA: Nogomet će ovog ljeta kulminirati!

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Momčad Atalante taborila je od završetka 1. kola Lige prvaka do početka posljednjeg, 6. kola na samom dnu ljestvice grupe C u kojoj je igrao Dinamo, Šahtar i Manchester City.

Ako utrku za osminu finala LP-a i nastavak natjecanja u Europa ligi pogledamo kao dva poluvremena, u kojoj su prva tri kola jedno, a druga tri kola drugo poluvrijeme, doći ćemo do sljedećeg.

Atalanta je u prvom poluvremenu “ostvarila” gol razliku od 2:11, a u drugom renesansa, 6:1. U analizi koju smo pisali shvatili smo da Atalanta postiže i prima mnogo pogodaka. Dok su u prva tri kola imali prilagodbu na natjecanje u kojem su se prvi puta našli, izgledalo je ružno za navijače iz Bergama.

Kada je Gasperini, stručnjak na klupi Atalante shvatio s čim se uhvatio u koštac, igračima nije mnogo trebalo da se prilagode uvjetima igranja na visokoj razini. U preostala tri kola zatvorili su pravce prema svome golu i priliku čekali iz kontranapada, a konce su preuzimali kada bi protivnik “pao”. Reklo bi se da ih je u završnicu Lige prvaka odveo povratak klasičnom talijanskom stilu u kojem je obrana ključ uspjeha.

Dinamo nije imao širinu koju bi rotirao, i unatoč hvale vrijednom taktičko strategijskom potezu Dinama da u što većoj mjeri štedi igrače u HNL-u, tempo i razina nogometa bili su prečesto previsoki!

Šahtar je “stari klub”, i unatoč nezadovoljstvu nekih igrača koji su imali namjeru napustiti klub, problemima igranja na ustupljenom stadionu i geo/političkim previranjima u državi, sreća ih je prepoznala.

City je svemir za sebe. Poslije Dinama su posijekli Arsenal na Emiratesu. Briljirao je ponajbolji veznjak svijeta Belgijanac de Bruyne koji protiv Dinama ni nije ulazio u igru. Postigao je dva a asistirao za jedan pogodak u gostujućoj pobjedi 0:3.

Oni su ni manje ni više nabasali na Real Madrid u kojem ih čekaju Modrić, Benzema, Ramos i Hazard. Bit će to zanimljiv dvoboj iz nekoliko razloga. Kao prvo zanima nas tko će od favorita izgubiti sezonu u Ligi prvaka a tko ide dalje. Uživancija će biti dvoboj Modrića i Hazarda protiv veznog reda Manchestera u kojem stoluje Hazardov suigrač iz reprezentacije, spomenuti de Bruyne.

Napetost potencijalno raste svakom zagriženom analitičaru ili wannabe analitičaru (bitna je volja a ostalo će doći) koji na umu ima kooperaciju i destrukciju kao dugoročne taktičke obrasce. Većina igrača oba tima su mahom reprezentativci svojih država, a trojka Modrić, Hazard i de Bruyne su na razini viši od mnogih (Messi i Ronaldo su van karte op.a.). Kako će Hazard surađivati s Modrićem u do sada najvažnijoj utakmici sezone Real Madrida, i to protiv timskog kolege iz reprezentacije?

Što će nam Luka izvući iz suradnje s Hazardom i dvoboja protiv de Bruynea a da bi bilo primjenjivo u reprezentaciji, recimo zatvaranje Belgijanca u momčadi Manchestera, Zidane će sigurno obratiti pozornost na taj dio igre, a znamo da nas ako želimo biti najbolji susret s Belgijom neminovno čeka, na kupu na Istoku ili na Euru. Mnogi obožavatelji najvažnije sporedne stvari na svijetu žale što u finalu u Rusiji nisu igrali upravo Hrvatska i Belgija.

U Atalanti su nakon ždrijeba osmine finala Lige prvaka prepoznali duh božičnog čuda, i priliku za nastavak jedne zaista uspješne priče. Klub u kojem na posudbi iz Chelsea igra naš Mario Pašalić u nokaut fazi je izvukao španjolsku Valenciju. Protivnik po mjeri, a mogli su priči puno gore.

Prilika je to za daljnje, detaljnije rezbarenje našeg dragulja iz veznog reda, koji bi pronašao mjesto u prvoj postovi u skoro bilo kojoj vatrenoj vrsti iz prošlosti. Sutra bi taj isti Pašalić trebao (morao) preuzeti palicu od Modrića, Rakitića i Brozovića, te uz Vlašića i Kovačića zagospodariti sredinom terena. Kakav bi to lijep nastavak suradnje u srcu momčadi bio.

Njegove odlične igre učinile su ga nezamjenjivim članom Gasperinijevog tima tima. Klub je izrazio želju da ga zadrži i od mnogih tračeva i poluinformacija s nogometne scene koje prozuje eterom, ova je vjerojatno istinita. Pašalić radi ogroman posao u sredini terena, prvo trkački a onda i u defanzivnom segmentu. Time omogućava Gomezu da u sredini bude najbolja verzija sebe. Takav profil, sigurnog i moćnog igrača u sredini terena, polivalentnih karakteristika, koji može igrati na poziciji zadnjeg veznog, bočnog, ili iz veze postavljenog više prema naprijed, -oduvijek treba našoj reprezentaciji koja je puna kreativnih dragulja koji izvrsno reagiraju prema naprijed kada su osigurani uz ovakvog igrača.

Sada je tu Brozović, no Pašalić brzo uči. Veseli me što se napokon ustbilio u jednom klubu, i kada bi morao birati da ga vidim u Chelseau uz Kovačića ili Atalante, izabrao bi potonjim jer smatram da je Pašalić napokon pronašao svoj stil i prilagodio ga momčadi.

Antonio Percassi, dobri duh i vlasnik Atalante koji je još u posjedu “Odissea Srl” konglomerata ispod kojega su kozmetički brand “KIKO Milano” i “Madina and Womo”, prisistvovao je ždrijebu svoj momčadi u Nyonu danas popodne.

“Emotivno je biti ovdje u Nyonu. Biti ovdje na ovom nivou. Valencia je jaka ekipa, pred nama je težak izazov, oni imaju puno iskustva”, da bi otvoreno rekao kako se osjeća.

“Velike smo izbjegli, ali je ovo svejedno delikatan dvoboj. Nadamo se da ćemo ostaviti dobar dojam… Valencia je sjajan božićni poklon. Ovo je, iskreno, idealan protivnik za nas”.

Kako u nekim distopijskim filmovima ali i filozofijama koje dolaze do svojih budućih pristaša i zagovornika, postoji ideja o vrednovanju svake situacije ili materijalne vrijednosti kao iskoristive, tako i ovdje imamo situaciju da ključni igrači naše reprezentacije nastavljaju natjecanje na najvišem nivou, kao i ostali igrači visoke razine koji će nastupiti na Europskom prvenstvu dogodine.

Bitno je to iz dva razloga. Kao prvo ključan je ritam kojeg svi ambiciozni timovi drže s tendencijom podešavanja najviše razine izvedbe na koncu sezone – koja će ove godine završiti nešto ranije, kako bi se igrači koliko toliko rekuperirali za nastavak izgaranja u izutetno natjecateljskoj sezoni koja će kulminirati na prvenstvu Europe. Radi se o izuzetno kompleksnom makrociklusu kojega i nije teško programirati koliko provesti. Unutar tog procesa greške ne postoje kao takvi – one su INDIKATORI, postoji cilj ispred kojega su “remeteči faktori”, koji su poput dvosjeklog mača, ovisno o postupanju s njima.

Zbog toga je važno da su naši igrači u istom procesu kao svi elitni nogometaši, da se uče i sazrijevaju unutar natjecanja koje se proteže kroz sezone i gdje se rupe u igri još uvijek mogu lakše popraviti. Kada se priča svede na sistem sastavljen od tri utakmice u grupi i nokaut faze koja slijedi iza toga, indikatori ponovno postaju greške u pravome smislu. Dok je Liga prvaka donekle još uvijek mjesto gdje se mnogo uči, usporedimo ga s fakultetskom razinom obrazovanja, natjecanja poput Svjetskog i Europskog prvenstva u nogometu su poput doktorske razine, i više od toga.

Slijedeće godine kao možda nikada prije, iako je bilo dobrih “berbi”, čeka nas Euro na kojem će nastupiti čak DEVET fino podešenih nacionalnih vrsta. Sve će od redom morati gledati više slika od jednom – kao prvo dvoboje bi mogli odlučivati detalji kao malokad,a uz to će se tražiti visoka koncentracija kroz dug vremenski period protiv reprezentacija šarolikih profila. To znači da će vremena za pripremu NEĆE biti, odnosno bit će ga tek toliko da između ponoći i jutra umovi u reprezentaciji utvrde najbitnije. Evolucija na djelu, samo što najsposobniji neće samo preživjeti, nego će za divljenje cijeloga svijeta podići pehar prvaka Europe.


Komentari