‘Digli smo se poput feniksa i sad meljemo sve pred sobom!’ Otkrivamo što zajedničko imaju košarkaši iz Sloboštine i bivša kultna NBA momčad iz Seattlea

Izvor: Facebook

Iako sportskih natjecanja slijedom pandemije nema, a rekreirati se možemo samo doma ili na otvorenom, dok nestrpljivo iščekujemo otvaranje sportskih centara, donosimo vam priču o kvartovskoj košarkaškoj momčadi.

Ako već niste čuli za njih, ovo je prava prilika da upoznate dečke iz Sloboštine koji su se okupili pod simpatičnim imenom tima “SloboSonics Moby Dick”. Voditelj i jedan od igrača Vlado Varga otkrio nam je kako je sve počelo.

”Bila je to jesen 2017. godine. igrao se klasični hakl na plavim plastičnim kockicama košarkaškog terena u Sloboštini. U to vrijeme sam igrao za jednu drugu Crohoops ekipu. Već neko vrijeme jedan “true blood” (istinski) Sloboštinac naš legendarni Antonio Dac Datković me ispitivao da bi i on igrao za istu ekipu, ali ta je tada već bila popunjena i nisu dovodili nove igrače u tom trenutku”, započeo je priču Vlado.

“Nakon popijenog zelenog Marzen Pittingera malo mi se um probistrio pa sam pogledao Daca i rekao mu :’‘Ajmo mi čovječe osnovati svoju ekipu koja će nositi ime Sloboštine.” Dac je sav uzbuđen i radostan prihvatio ovu ideju. Počeli smo ispitivati basketaše po kvartu odnosno po haklovima i terminima na koje smo išli u večernjim satima na velesajam”, rekao je Vlado.

Ubrzo se okupilo gotovo 15-ak ljudi, no mogli se prijaviti tek za sezonu 2018/2019. što im je dalo vremena da osmisle prepoznatljivo ime.

Izvor: Facebook

“Skupili smo zavidan broj kvalitetnih igrača iz svih dijelova Novog Zagreba, ali i drugih gradova koji su odavno ”zahrđali” u košarkaškom smislu pa su se htjeli opet malo sportski aktivirati i opet osjetiti miris parketa, znoj na košarkaškoj lopti, uzbuđenje koje nosi sama tekma, šut za pobjedu u zadnjoj sekundi, zvuk mrežice kada ju bez kostiju podere vruća lopta. Nakon dugog promišljanja i gotovo 100 prijedloga za ime, rekao sam ekipi ” Ajmo biti Sloboština Slobosonicsi po uzoru na kultnu NBA ekipu Seattle Supersonicsa. Spojimo Sloboštinu i Supersonicse”.

Na kraju je ostao samo naziv Slobosonics, dovoljno prepoznatljivo da se radi o ekipi iz Slobodštine. U ekipu je ubrzo i stigao još jedan istinski Sloboštinac Stipan Mićanović, sadašnji kapetan ekipe bez kojega to ne bi bila ista ekipa.

Voditelj momčadi ne krije zadovoljstvo s rezultatom iz prve sezone. Iako je sve mirisalo na uspješnu drugu sezonu, nažalost dogodio se potpuni obrat.

” Igrači su se počeli sve manje pojavljivati na terminima i utakmicama. Zaredali su porazi jedan za drugim. Pobjeđivali smo samo puno slabije ekipe od sebe. Sve je kulminiralo u siječnju ove godine. Pali smo na dno dna. Na jednu tekmu se javilo samo četiri igrača, zbog čega sam se i sam aktivirao, iako sam otišao u penziju”, rekao je Vlado.

Nažalost i ta četvorica su odustala, što je kolumniralo sramotnim krajem sezone. Vlado je ipak polagao nade da će iduće sezone biti bolje, te je u Facebook objavi spomenuo kafić iz kvarta Moby Dick koji im je nakon nekoliko mjeseci postao i ponosni sponzor.

“Mjeseci su prolazili, a neki od igrača su jednostavno odustali jer im se više nije dalo igrati, a velik broj je iz nekog razloga odlučio osnovati svoju novu ekipu, valjda misleći da Slobosonicsi više neće postojati. Ja kao GM sam malo ranije u ekipu doveo dva nova odlična beka (i kasnije još par viših odličnih igrača). Jedan od njih je bio sadašnji igrač i tzv. sportski direktor Josip Križa Križanović, koji je u spašavanju momčadi imao ključnu ulogu”.

“Križa je doveo nekoliko novih igrača, i to kakvih, sve vrsni znalci koji su zajedno s preostalim ”starim” Slobosononicsima (Tajo, Ma3ica, Dodo, Fran, Stipan, Dac i ja) složili jednu za sada nepobjedivu ekipu koja melje sve pred sobom. Slobosonicsi su se digli iz jedne duboke crne rupe poput fenixa izdigli i opet šibaju pod Crohoops obručima. Kafić Moby Dick nas sponzorira, a jedna od najvećih grupacija u Hrvatskoj, Nexe grupa nam već drugu godinu daje manju donaciju kojom pokrivamo dio kotizacija za utakmice”, opisao je Vlado uspon momčadi.

Čini se da je ovo za Slobosonicse zapravo jedan potpuno novi početak. Odlična ekipa, prepoznatljivo ime, još prepoznatljiviji dresovi, grb (toranj crkve u Sloboštini), zastava pa i sličice, odlike su ove momčadi koju krasi ljubav prema kvartu i istinski natjecateljski duh.


Komentari