Danas rođendan slavi Dinamova legenda i ‘trener svih trenera’

Foto: Dragan Matic / CROPIX

Trener svih trenera danas puni 85 godina. Bijeli šal Ćiro Blažević nema koga nije trenirao.

Od Vatrenih, Hajduka, kineske, iranske reprezentacije. Svi ga znaju kao velikog gospodina i nepopravljivog šarmera ali na treninzima se pretvara u pravog zmaja.

Prema vlastitoj izjavi nadimak “Ćiro” je dobio po lutku iz predstave nekog trbuhozborca. To se njemu ni njegovim roditeljima nije sviđalo jer je to ime imalo i neko pogrdno značenje. Njegova majka se svakodnevno molila da ga prestanu tako zvati.

Odlaskom u Dinamo taj nadimak je nakratko zaboravljen. Tamo je dobio nadimak “Blaž”. Međutim ubrzo ga na terenu prepoznaju neki Travničani i počinju mu skandirati, pa je “Blaž” opet postao “Ćiro”.

Jednom je prilikom na upit novinara o pokojnom predsjedniku rekao:  “Tuđman je imao viziju da budem ministar sporta, što sam odmah prihvatio. Sve dok mi jedan mudar čovjek nije rekao: “Pa, Ćiro, ti ne znaš ni povijest. Kako bi onda mogao biti ministar”. Ja sam ga poslušao i javio da nisam zainteresiran. Tuđman je tada izabrao Novosela, a on je znao isto kao i ja. Dakle, pojma nije imao. I ja sam tako ostao nogometni trener.”

Ćiro je najveći uspjeh ostvario u Francuskoj 1998. kada je s reprezentacijom osvojio brončanu medalju pobijedivši u utakmici za treće mjesto nevjerojatno moćnu momčad Nizozemske, čime je na neki način udario trasu ruskom srebru.

Sretan rođendan treneru svih trenera.


Komentari