DAN KOJI HRVATSKA NE ZABORAVLJA: Maksimir je ‘gorio’, a Beograd je postavljao prepreke!

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Zagrebački Maksimir je prije 31 godinu, 17. listopada 1990., uživao u povijesnoj utakmici za hrvatski nogomet. Prvi put u razdoblju osamostaljenja, hrvatska reprezentacija bila je na okupu u prijateljskoj utakmici, a protivnik je bio SAD, čija će momčad također biti upisana u povijesnim knjigama.

U tom posebnom danu u kojem je Hrvatsku kao izbornik vodio legendarni Dražan Jerković, na Maksimiru se slavila pobjeda s 2:1 protiv Amerikanaca, uz golove Aljoše Asanovića u 29. i Ivana Cvjetkovića u 33. minuti. Jedini strijelaca za reprezentaciju SAD-a bio je Troy Dayak, koji je smanjio na završni rezultat u 80. minuti susreta.

Jerković je imao glavnu riječ na klupi, a u povijesnoj utakmici su u početnom sastavu bili Dražen Ladić, Zoran Vulić, Darko Dražić, Drago Čelić, Vlado Kasalo, Saša Peršon, Kujtim Shala, Zlatko Kranjčar, Ivan Cvjetković, Aljoša Asanović i Marko Mlinarić. U drugom poluvremenu su s klupe ušli Tonči Gabrić, Gregor Židan i Mladen Mladenović.

Postavljeni temelji velikih uspjeha

Hrvatska je protiv SAD-a odigrala povijesnu prvu utakmicu i ubilježila je pobjedu. Nakon toga, s niz aduta koji su se priključili kasnije, poput velikana Zvonimira Bobana, Davora Šukera i Roberta Prosinečkog, stasala je generacija koja je blistala na prvim velikim natjecanjima hrvatske reprezentacije. Glavnu riječ na klupi imao je legendarni Ćiro Blažević.

Pamti se nastup na Europskom prvenstvu 1996. u Engleskoj, povijesni prvi za Hrvatsku na velikim turnirima, a zatim je stigla i nezaboravna bronca na Svjetskom prvenstvu ’98. u Francuskoj.

Početak je bio težak

Okupljanje momčadi za ogled sa SAD-om i organizacija utakmice na Maksimiru nisu bili laki. Hrvatska tada još nije bila međunarodno priznata, a dok je bivša Jugoslavija i dalje postojala, iz Beograda su dolazile prepreke za odigravanje susreta koji se danas pamti kao povijesni.

Kako je to izgledalo, prisjetio se Mladen Vedriš, tadašnji predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza. Po Vedriševim riječima, od Jove Popovića, u to vrijeme sekretara za sigurnost u vlasti tadašnje SFRJ, stigla je reakcija ‘je li vi nas zaj***e?’, kada se doznalo što se sprema u Hrvatskoj.


Komentari