Dan D za Mamića i partnere USKOK traži bezuvjetni zatvor: ‘Mamić je u potpunosti privatizirao Dinamo’

Facebook / Braća Mamić

Bivšem izvršnom direktoru Dinama, a danas savjetniku, Zdravku Mamiću, njegovom bratu Zoranu, bivšem Dinamovom direktoru Damiru Vrbanoviću i porezniku Milanu Pernaru u Osijeku se sudi zbog optužbi da su izvlačenjem novca, Dinamo oštetili za nešto manje od 116 milijuna kuna, a državni proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza. Suđenje se rastegnulo na 40-ak ročišta, a sada se konačno približilo svom kraju.

Na ročištu se pojavio i Zoran Mamić, koji je vrlo rijetko dolazio u osječku sudnicu zbog obveza u klubu. Sva četvorica morala su biti na ročištu, koje se održalo u ponedjeljaku Osijeku kako bi se izjasnili o krivnji, a sva četvorica rekla su da se ne osjećaju krivima.

Mamić je na početku izveo jednu zanimljuvu točku, zamijenio je mjesto s Milanom Pernarom pa je Pernar sjeo do stola za kojim sjede tužitelji USKOK-a Sven Mišković i Tonći Petković. “Dobijem ospice kada sam blizu njih”, rekao je Mamić, aludirajući na tužitelje.

Kako nije bilo novih dokaznih postupaka, sud je odradio da se može pristupiti iznošejnu završnih govora.

“Smatramo da je Zdravko Mamić u potpunosti privatizirao Dinamo i da je prava na raspodjelu odštete transfera davao samo zbog svoje koristi. On je odlučivao koji će igrač imati pravo na odštetu i dopuštao je isplatu samo kada je bio siguran da će novac vratiti njemu ili osobi koju on odredi. Onima koji mu nisu htjeli dati novac, govorio je da nemaju pravo na podjelu transfera”, rekao je to tužitelj Tonći Petković, a onda je završio njegov kolega iz USKOK-a Sven Mišković.

“Predlažemo sudu da okrivljenike proglasi krivima i izrekne im bezuvjetne zatvorske kazne. Pri izricanju visine kazne, treba naglasiti da je Milan Pernar kaznena djela počinio u službi kojoj je cilj štiti interese Republike Hrvatske, a on je radio sve suprotno. Pribavio je imovinsku korist veću od 12 milijuna kuna Zoranu Mamiću i za taj je iznos oštećen državni proračun. Zdravko i Zoran Mamić, te Damir Vrbanović svojim su postupcima oštetili Dinamo za više od 117 milijuna kuna, od čega je Zdravko Mamić pribavio sebi 52 milijuna kuna, a svom bratu 25 milijuna kuna”, zaključio je Mišković.

Prethodo su u svom izleganju tužitelji pojasnili detalje. Tužitelji smatraju kako je dokaznim postupkom utvrđeno da je Dejan Lovren cjelokupan iznos od podjele transfera odmah proslijedio na računu Zorana Mamića, dok je Luka Modrić najveći dio transfera predao Zdravku Mamiću i članovima njegove obitelji.

Petković ističe kako je Zoranu Mamiću NK Dinamo odobrio pozajmice od 24 milijuna kuna koje nije vratio do ulaska Porezne uprave, a vratio ih je 7. ožujka 2011. i to od sredstava koje je Dinamo istoga dana isplatio Dejanu Lovrenu na ime njegovog dijela transfernog obeštećenja, koji je kompletan iznos uplatio na račun Zorana Mamića otvoren istog dana.

Drži kako Lovren nije imao pravo na podjelu transfernog obeštećenja pri odlasku iz kluba jer ni on niti njegova majka i knjigovođa nisu imali takav dokument. O nezakonitim okolnostima ove isplate govori i podatak da je NK Dinamo primio dodatnu isplatu od Lyona od milijun eura za Lovrenov prelazak u taj klub, ali da Lovren nikada nije potraživao podjelu toga novca, iako je na to formalno imao pravo.

Za Lovrenov aneks ugovora o podjeli transfernog obeštećenja potpisan 9. siječnja 2007. Uskok smatra kako je vještačenjem utvrđeno da je aneks antidatiran, jer je napravljen na memorandumu koji se u klubu koristi od 2009. a tijekom pretrage klupskih prostorija “Dinama” pronađena su tri dopisa koja su u klub navodno poslana putem fax uređaja, ali vještačenjem je utvrđeno da su potpisi Dejana Lovrena na sva tri potpisa identični, što je vještak grafolog ocijenio nemogućim. Istaknuo je da su tijekom istrage pronađena tri odgovora na ove dopise koje je navodno sastavio okrivljeni Damir Vrbanović, a da je vještak utvrdio da dopisi nemaju svojstva dokumenta ispisanog na fax uređaju.

Petković je podsjetio kako je Lovren svoj iskaz na sudu davao najvećim dijelom u skladu s dokumentima koje je u Zdravko Mamić slučajno dostavio u spis. Ustvrdio je i da je na suđenju dokazano da su antidatirani i krivotvoreni aneksi o podjeli transfera između kluba i Luke Modrića, prvi iz 2004. i drugi od 15.12. 2005. jer je vještačenjem utvrđeno se na njima nalaze Modrićevi potpisi kojima se koristio tek od 2008.

Kazao je da je u ugovoru Zdravka Mamića i Modrića o podjeli 50 posto transfernog obeštećenja od Modrićeve prodaje u “Tottenham” od 9. lipnja 2009. dogovoreno kako će 78 posto iznosa pripasti Mamiću te se posebno propisuje da će se, ako Modrić tako ne postupi, smatrati kako se neopozivo odrekao svih svojih tražbina prema NK Dinamu.

Slične anekse o podjeli transfera imali su i neki drugi igrači, kao Eduardo da Silva, Ivan Bošnjak i Goran Ljubojević, ali nikome od njih nije isplaćen njihov dio obeštećenja, iako su ostvarili transfer u inozemne klubove, a ti su igrači u istrazi kazali kako nisu ni znali da su imali pravo na to, jer da su to znali, onda bi ga i ostvarili, rekao je Petković.

‘Mamić potpuno privatizirao Dinamo’

“Jasno je da je Zdravko Mamić potpuno privatizirao NK Dinamo, te da je ove radnje poduzimao kako bi pravio protupravnu korist sebi i članovima svoje obitelji, a na štetu NK Dinama”, poručio je Petković.

Mišković je ocijenio i da je prvooptuženi poreznik Milan Pernar trebao poreznim nadzorom utvrditi nesrazmjer prihoda i imovine Zorana Mamića i obračunati dužne poreze, ali je nadzor bez provjere obustavio i nije utvrđivao porijeklo novca kojim je Zoran Mamić vratio pozajmice NK Dinamu, od preko 24 milijuna kuna, niti je obračnuao poreze i prireze.

Podsjetio je da je Zoran Mamić u tome razdoblju uplatio više desetaka milijuna kuna, iako je imao višemilijunsku blokadu svojih računa i bio je pod ovrhom zbog naplate duga prema Poreznoj upravi.

“Jasno da je Pernar morao utvrditi porijeklo tih sredstava, ali on je uzeo mito od Zorana Mamića i zatvorio spis, a Zoran Mamić je po svaku cijenu htio prikriti porijeklo sredstava kojima je vratio pozajmice, odnosno da ih je vratio sredstvima NK Dinama, koji su mu isplaćeni s računa Dejana Lovrena”, kazao je tužitelj.

Smatra kako je dokazano da je Pernar protuzakonito umanjio porezne obveze Zorana Mamića za 900 tisuća kuna, iako je presudom Viskog upravnog suda bilo utvrđeno da se to obveze trebaju umanjiti samo za 50 tisuća kuna.

Uskok smatra kako su Pernar te braća Mamić ovim kaznenim djelima ostvarili znatnu proturpavnu imovinsku korist pa je protiv njih predložio oduzimanje tako stečene koristi.

U nastavku suđenje svoje će završne govore iznijeti obrana. Okrivljenici se se na početku suđenja ponovno izjasnili da se ne smatraju krivim za Uskokove optužbe, a izjašnjavanje o krivnji ponovljeno je, nakon što je Uskok, na ročištu od 14. svibnja izmijenio optužnicu protiv četvorice okrivljenika.

Uskoro više…


Komentari