Dalićeva postava za Island: Složio je najneobičniju postavu do sada

Igor Kralj/PIXSELL

“Pripremali smo se za ovu utakmicu kao i za prve dvije protiv Nigerije i Argentine. Došli smo tu da pobijedimo, ne primimo gol, osvojimo tri boda i sačuvamo prvo mjesto koje smo svojim igrama zaslužili. Ne zanima me što drugi govore, siguran sam da niti nama, da smo kojim slučajem u nezgodnoj poziciji, ne bi nitko pomogao kada bismo mi bili u teškoj situaciji”, odgovorio je tako Dalić na optužbe Argentine i Nigerije za kršenje ‘fair-playa’ izvođenjem B momčadi protiv Islanda.

“Mi ustvari i ne možemo birati protivnika u osmini finala čak i da hoćemo. Bit ćemo 99 posto prvi u grupi bez obzira na rezultat i zato idemo dalje svojim putem. Kalkuliranje nikada nije dobro pogotovo za onoga tko kalkulira jer će mu se to jednom sigurno vratiti”, a tako ej odgovorio na mnaklapanja o tome da će kalkulirati protiv Islanda.

Čemu kalukacije?

Nakon svega moramo si postaviti dva pitanja. Prvo zašto bi Hrvatska uopće kalkulirala? Čemu prekidati niz od dvije fantastične pobjede protiv Nigerije i Argentine, zašto bi si igrači priuštili poraz ili remi i time si narušili samopouzdanje? Zašto bi Dalić trebao riskirati ozljede ili žute i crvene kartone?

U osmini finala vjerojatno ih čeka Danska, koja je neugodna, ali nije nepremostiva prepreka za Hrvatsku, a sve i da se poklopi tako da Vatrene dočeka Francuska, opet je lakše ući s tri pobjede i finim momentumom u tu utakmicu. Dalić je sve rekao, ide se utakmicu po utakmicu i kreira se vlastiti put do finala u kojem samo Hrvatska odlučuje o svojoj sudbini, bez obzira na to tko je protivnik.

B momačad? Zaista?

Drugo pitanje, ujedno i najvažnije. Sliči li vama ovo na B momčad?!

Dakle, povela se ta priča o kršenju ‘fair-playa’ jer je Dalić odlučio igrati bez igrača koji imaju karton i zato što je odlučio igračima s klupe dati priliku. Mi se sada pitamo, je li B momčad Vatrenih doista tako slaba da Nigerija i Argentina imaju pravo kukati? Bit ćemo slobodni i reći da je B momčad Vatrenih sposobna pobijediti obje momčadi, ako je suditi po onome što su pokazali u prve dvije utakmice na Mundijalu.

Idemo redom. Na vratima bi prema svemu sudeći trebao biti Lovre Kalinić, ponajbolji vratar belgijske lige. Obranu bi trebali činiti Vedran Ćorluka, senator u momčadi i jedan od najpouzdanijih nogometaša koje Vatreni imaju, partner bi mu trebao biti Ćaleta-Car, jedan od najtalentiranijih mladih stopera u Europi. Bekovi su Pivarić s lijeve i Jedvaj s desne strane. OK, nisu baš najjača karika, ali kvalitetom su znatno jači od islandskih bočnih.

Vezni red? Badelj, Modrić i Kovačić. Slabo, nema što. Potonja dvojica osvojila su Ligu prvaka, a Badelj je kapetan Fiorentine i uskoro će vjerojatno preseliti u Milan, te ima sjajnu sezonu za sobom i inače je stožerni igrač. Dobro, oko Modrića se još vodi diskusija hoće li igrati i koliko će igrati, ali sumnjamo da će Dalić ostaviti vezni red bez Luke ili Rakitića.

Ofenzivni trojac. Perišića ne treba posebno predstavljati, jedan je od najboljih igrača milanskog Intera, imao je solidnu klupsku sezonu i na ovom je prvenstvu već pokazao što može. Pjaca za sada nema preveliku minutažu od Dalića, što je produkt loše klupske sezone i sjajne forme Ante Rebića, ali Pjaca je u najboljim godinama i sve što mu treba jest prilika. Riječ je o nogometašu Juvensutsa kojeg su svojvremeno platili 23 milijuna eura.

Kramarić. E on je priča za sebe. Prema mnogima trebao bi biti standardni igrač jer je najbolji strijelac kojeg Hrvatska trenutno ima. U Hoffenheimu je ove sezone zabio 13 golova i još je devet namjestio. Posljednji pogodak za Hrvatsku zabio je na pripremama protiv Senegala, a ranije je u Dalićevoj eri zabio dva gola Ukrajini i jedan Grčkoj.

Pitamo još jednom za kraj. Izgleda li vam ova postava doista kao B postava i postava kojom se ‘tankira’ rezultat?

Vjerojatni sastav za utakmicu s Islandom: Kalinić; Ćorluka, Ćaleta-Car, Jedvaj, Pivarić; Modrić, Badelj, Kovačić; Perišić, Pjaca; Kramarić.

Autor: Bruno Herljević


Komentari