ĆIRO POČAŠĆEN FILMOM: Sjetio se drame iz Dinama i jedne priče s Tuđmanom

Foto: screenshot TV Arena Sport

Miroslav Blažević će večeras u Zagrebu biti počašćen premijerom dokumentarnog filma o njegovom životu i karijeri. Djelo autora Sabahudina Topalbećirevića zove se ‘Miroslav Ćiro Blažević – Nikad ispričana priča’, a nakon premijernog prikazivanja u rujnu u Sarajevu, danas je na redu i zagrebačko predstavljanje.

Kako je došlo do filma? Blažević je to kazao razgovarajući za Sportske novosti ističući da nije htio dokumentarac o sebi, no popustio je nakon nagovora autora Topalbećirevića.

Uoči zagrebačke premijera koja će biti održana u 19 sati u kinu Kaptol Boutique u Centru Kaptol, Ćiro se prisjetio i niz epizoda sa svojeg trenerskog puta. Prošao je jako puno u nekadašnjoj Jugoslaviji, sa stvarima koje pamti s klupe Dinama, a kasnije se pamti i vođenje hrvatske reprezentacije, s broncom na Svjetskom prvenstvu 1998. u Francuskoj na tom putu.

‘Ratovao’ s čelnikom Jugoslavenskog saveza

Dok je u ’80-ima vodio Dinamo, legendarni Ćiro sjeća se svojeg ‘ratovanja’ sa Slavkom Šajberom, tadašnjim prvim čovjekom Jugoslavenskog nogometnog saveza. Zbog toga je, kako kaže, u prvoj polovici tog desetljeća i otišao s klupe zagrebačkih Plavih, s nastavkom trenerske karijere u švicarskom Grasshopperu.

‘Igrali smo na Trofeju Marjan u Splitu, prišao mi je Jure Bilić, koji je tada bio komunistička glavešina, i rekao mi je: ‘Ćiro, nitko te više od Slavka Šajbera ne može spasiti. On će te strpati u zatvor. Zapamti. Dajem ti prijateljski savjet – bježi’, kaže danas Ćiro. Kako dodaje, tada su ga ‘častili’ riječima da je antidržavni element i ustaša, a jednom prilikom je čuo da je Šajber imao poruku za tadašnjeg Dinamovog predsjednika Vida Ročića, uz riječi namijenjene Ćiri koje su govorile da ‘zbog tog ustaše mora vaditi tenkove na cestu’.

Cvitanović doveo do riječi ‘ne’ predsjedniku

Kako se Ćiro prisjeća uoči zagrebačke premijere dokumentarca o njegovom životu i karijeri, bilo je sudaranja s autoritetima u vrijeme bivše Jugoslavije, ali i u samostalnoj Hrvatskoj. Ispričao je da je zbog otpisivanja Igora Cvitanovića iz hrvatske momčadi za SP 1998. u Francuskoj čuo riječi tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana da to ne radi, ali ostao je čvrst. Cvitanović je morao otići nakon što je odbio trčati sa suigračima na jednom treningu, ne slušajući Ćirine riječi da mu je to potrebno jer kondicijski ne stoji dobro.

‘Predsjedniče, uvijek će biti kao što vi kažete, ali sad morate izabrati između Cvite i mojeg autoriteta’, bile su Blaževićeve riječi upućene Tuđmanu, nakon čega je tadašnji hrvatski predsjednik spustio telefonsku slušalicu.

Teško se nosio u sukobu očeva dvije zvijezde

Jedna od priča koje se vezuju uz Blaževićevu karijeru bilo je otpisivanje igračke kvalitete Roberta Prosinečkog. Svojedobno je rekao da će poderati svoju trenersku diplomu postane li Prosinečki igrač, a sada se prisjetio zbog čega je legendarni ‘Žuti’ pao u drugi plan.

Tada u Dinamu, Blažević se sjeća da je teško mogao primiriti sukob u kojem su bili očevi dviju zvijezda, Prosinečkog i Zvonimira Bobana. Iako je bio svjestan talenta koji Prosinečki ima, Ćiro kaže da je izašao s riječima koje su stigle dok je bio mlad, a danas nikako ne bi ponovio nešto slično o potencijalu nogometaša koji je kasnije postao klasa.


Komentari