Cibona slavi 75. rođendan : Velik dan za najtrofejniji hrvatski košarkaški klub

Foto: KK Cibona

Velikih 75 godina postojanja kluba Cibona slavi ove subote 24. travnja. Prvo ime kluba bilo je Sloboda, a u narednih nekoliko godina više je puta mijenjao ime (SD Zagreb, Vihor, Polet), da bi 1950. godine dolaskom novog sponzora u klub dobio ime Lokomotiva.

U studenom 1975. godine u klub je ušao prehrambeni gigant kojeg su činili Kraš, Badel, Franck i Voće po kojem je Cibona dobila ime, a dolazi od latinskih riječi ‘cibus bonus’, što znači dobra hrana.

Cibona je danas najtrofejniji hrvatski klub i iza njenog imena pišu se dva naslova prvaka Europe, dva Kupa pobjednika kupova (1982., 1987.), tri prvenstva Jugoslavije, osam puta je osvajala Kup Jugoslavije i jedan naslov regionalne ABA lige (2014.)

U ‘zlatno doba’ osamdesetih je osvajanjem Kupa prvaka Europe s pobjedom protiv Reala u Ateni i reprizom godinu dana kasnije protiv Žalgirisa u Budimpešti stekla sportsku besmrtnost.

U već formirani sustav koji je ranije polučio briljantne rezultate na jugoslavenskoj, pa i europskoj razini jer Cibona ima i Kup kupova koji je 82.’ osvojila protiv Reala, došao je Dražen i nastao je savršeni spoj iskustva i Draženove čarolije.

Foto: KK Cibona

Tada je Cibona u punoj Ledenoj dvorani Doma sportova u Kupu prvaka televizijskim prijenosima ušla u domove svih Europljana koji prate košarku i zahvaljujući tom vremenu i danas je najjači hrvatski sportski brend.

Kombinacija tadašnjih dresova, huk Ledene dvorane Doma sportova kad Cibona ruši najjače klubove Europe, ‘džezera’ poput Nika, Čuture, Acine karizme, Kreše Ćosića, kapetana Knege, stvorena je magnetska privlačnost. Bila je to apsolutna košarkaška magija.

Iz KK Cibone tvrde kako će 75. godišnjicu dostojno proslaviti kada popuste epidemiološke mjere.

“Što se tiče sportskih rezultata najznačajniji su bili kad smo 1982. godine osvojili prvu titulu prvaka Jugoslavije i 1985. kad smo osvojili prvu titulu prvaka Europe. Što se ostalih stvari tiče to bi bila izgradnja cijelog kluba, izgradnja ovog centra za Univerzijadu i zahvaljujući tome klub danas postoji. Vjerujem da će doživjeti i 100 godina. Sretna 75. godišnjica, meni je osobno to 69. godina otkako sam u klubu i vjerujem da će ih i dalje biti, samo trebamo opet imati vrhunske rezultate”, rekao je Mirko Novosel, najtrofejniji hrvatski košarkaški trener.

Foto: KK Cibona

Komentari