CEDEVITA ODGOVORILA ZVEZDI ZA VODOTORANJ: Je li odgovor ipak malo preblag ili je Ceda ipak postupila gospodski?

Picmonkey.com

Neki će ovakav odgovor Cedevite ocijeniti malo preblagim, a neki ga čak mogu protumačiti i kao neku vrst opravdavanja, ali pohvalno je što se Cedevita uzdigla iznad Zvezde i pokazala kako se konflikti ne rješavaju podizanjem, već smirivanjem tenzija.

Nakon što je izjava predsjednika Crvene zvezde, Nebojše Čovića, koji je za srpske medije kazao kako je Cedevitina humanitarna akcija skupljanja novca za vukovarski vodotoranj, provokacija usmjerena protiv Zvezde uz napomenu da Hrvati imaju komplekse od Srba, izazvala dosta negodovanja, stigao je i odgovor Cedevite. Zagrebački klub ogovorio je na sportski, gospodski, način i time valjda pokušao malo smiriti tenzije uoči utakmice koja se igra u petak 8. travnja.

Neki će ovakav odgovor Cedevite ocijeniti malo preblagim, a neki ga čak mogu protumačiti i kao neku vrst opravdavanja, ali pohvalno je što se Cedevita uzdigla iznad Zvezde i pokazala kako se konflikti ne rješavaju podizanjem, već smirivanjem tenzija.

Priopćenje KK Cedevite prenosimo u cijelosti

“Povodom određenih reakcija u medijima i javnosti zbog nastupajućeg humanitarnog aspekta organizacije košarkaške utakmice 14. kola E skupine Top 16 faze Eurolige s Crvenom zvezdom Telekom, košarkaški klub Cedevita želi još jednom podcrtati kako je namjera donacije prihoda od karata s te utakmice za obnovu Vukovarskog vodotornja isključivo humanitarne prirode te u svrhu podizanja snošljivosti i suradnje u tom gradu. Snažno odbacujemo želju da se jedna humanitarna akcija pogrešno interpretira u svrhu dizanja nacionalnih sukoba ili skupljanja političko-nacionalnih bodova – pogotovo u društvenom kontekstu kojemu to ne pripada – a to jest sport. Kao segment ljudskog djelovanja koji za svrhu ima širenje prijateljstva i zdravog nadmetanja, sport doista ne zaslužuje biti poprištem nacionalnih svađa i rasprava. Barem što se tiče svih djelatnika i sportaša KK Cedevite.

Košarkaški klub Cedevita već dugi niz godina kroz razne aktivnosti želi u gradu Vukovaru biti nositeljem jednog pozitivnog impulsa za sve njegove građane. Tako je u Vukovaru organizirana završnica Kupa Krešimira Ćosića, jednog od sportskih događaja godine u tom gradu, a u sklopu kojega je osigurana i donacija za javnu kuhinju za socijalno ugrožene građane tog kraja. Tu je i uspješna suradnja s košarkaškim klubom Borovo. Posljednja u nizu akcija je donacija za obnovu Vukovarskog vodotornja. U sjeni velikog stradanja Vukovara često se zaboravlja kako je on primjer mirne integracije i suživota kojemu je nužno potrebna obnova. Ne samo obnova materijalnog, već i obnova međuljudskog povjerenja za sve njegove građane svih nacionalnosti. Nadamo se da će to razumijeti i oni koji bi radije poentirali u sukobima, a ne na sportskom terenu.

Želja da pridonesemo pozitivnom odnosu prema Vukovaru nije bila usmjerena ni protiv koga te ako je time rezultirala mi iz kluba iskreno žalimo. Utakmica koja se igra s KK Crvenom Zvezdom Telekomom je jedina preostala utakmica Cedevite u Euroligi te je zbog interesa i broja zainteresiranih gledatelja pogodna da se ostvari njen puni humanitarni efekt. Nadamo se da će svatko dobronamjeran to razumjeti”.

Komentari