BILO JEDNOM U NOTTINGHAMU Vatreni su na današnji dan debitirali na velikim natjecanjima, a Vlaović se zlatnim slovima upisao u povijest hrvatskog sporta

Vatreni (Foto: Guliver)

Na današnji dan prije 26 godina Hrvatska je debitirala na velikim nogometnim natjecanjima, a sudbina je htjela da povijest počinjemo pisati u Engleskoj, u kolijevci nogometa. Tada su Vatreni u prvoj utakmici skupine D Europskog prvenstva 1996. pobijedili reprezentaciju Turske kasnim pogotkom Gorana Vlaovića (86. minuta).

U mučnoj utakmici s malo gol-prilika, Hrvati su nakon kornera iskontrirali neoprezne Turke. ‘Vatreni lakat’ Aljoša Asanović je sjajnom dubinskom loptom pronašao Vlaovića, koji je lukavim potezom na pola terena izbacio svog čuvara, a onda je krenuo sam prema vrataru Rustuu Recberu. Za njim je trčao stoper Alpay Ozalan, ali se turski branič nije odlučio za rušenje našeg ‘sprintera’, a Goran je zadržao mirnoću pred Rustuom, zaobišao ga, mirno pospremivši loptu u mrežu, za povijesnu pobjedu u kišnom Nottinghamu.

Turski su mediji nakon utakmice osuli paljbu prema Alpayu jer nije srušio Vlaovića, čime bi vjerojatno spriječio Hrvatsku da napusti teren s vrijedna tri boda, koja su na kraju bila krucijalna za obje momčadi. Inače, Vlaović je s klupe ušao u 73. minuti umjesto Alena Bokšića, a pobjedničkim je pogotkom opravdao povjerenje izbornika Miroslava Blaževića, zaradivši status ‘super-suba’.

Povijesni dan za hrvatski sport

Ćiro Blažević se za sraz s reprezentacijom koja će nam 12 godina kasnije zadati žestoki udarac u Beču odlučio za sljedeću jedanaestoricu: Ladić, Jerkan, Bilić, Štimac, Stanić, Jarni, Boban, Prosinečki, Asanović, Bokšić, Šuker. Pored spomenutog Vlaovića, u igru su još ušli i Zvonimir Soldo te pokojni Dubravko Pavličić.

Vatreni su si s ovim slavljem otvorili vrata nokaut faze, a nakon velike pobjede u sljedećom kolu protiv Danske – prvaka Europe iz 1992., službeno su i zakoračili među najboljih 8. Nažalost, tamo su poraženi od Njemačke, koja će kasnije podignuti pehar najbolje europske momčadi pobjedom protiv Češke u finalu.

Sjajnim nastupom u Engleskoj, Šuker, Boban i društvo najavili su nešto veliko, a to ‘veliko’ se ostvarilo za dvije godine u Francuskoj, kada su senzacionalnom maršom došli do svjetske bronce.


Komentari