Australski nogomet: Naši dečki najbolji su u Europi, evo kako im možete pomoći da stignu do Melbournea

FOTO: Press

Hrvatska reprezentacija nada se velikoj premijeri na najvećoj svjetskoj pozornici, ali trebaju našu pomoć.

Hrvatski vitezovi (Croatian Knights), kako se popularno naziva naša muška footy reprezentacija, aktualni su europski prvaci. Također, Hrvatska je 2015. godine bila domaćin AFL Euro Cupa održanog u Umagu, da bi godinu dana nakon toga 2016. u Lisabonu poharali cijelu Europu, po drugi puta u svojoj povijesti, nakon Milana 2010. godine.

U relativno kratkom vremenu od 11 godina u kojem se australski nogomet igra u Hrvatskoj, naša je reprezentacija postala najtrofejnija momčad na Starom kontinentu, prestigavši Englesku, Irsku i Dansku u kojima ovaj sport postoji puno duže nego kod nas.

Ipak, bez obzira na izvanredne rezultate na klupskoj i reprezentativnoj sceni, a postignute zahvaljujući radu Saveza australskog nogometa Hrvatske, glavna prepreka kod nas, ali i u svim zemljama van Australije jesu financije. Naime, footy se profesionalno igra jedino down under, pa napredak Saveza i reprezentacije ovisi isključivo o sponzorima, donacijama i mukotrpnom radu zaljubljenika u ovaj jedinstven i atraktivan sport. Hrvatska footy zajednica okuplja uglavnom studente, srednjoškolce i one istinske zaljubljenike u ovu igru, a koji isključivo volonterskim radom i ljubavlju prema sportu guraju ovu priču naprijed iz godine u godinu.

Sudjelovanja na europskim natjecanjima rezultat su samofinanciranja igrača i malobrojnih sponzora, no da bi naša reprezentacija otputovala u daleku Australiju, kolijevku ove dinamične i za europske okvire neobične igre, potrebno je prikupiti oko 100 tisuća kuna (20.000 AUD), što je Savezu i reprezentativcima nemoguće bez pomoći sa strane.


Upravo iz tog razloga, Hrvatska gospodarska komora iz Viktorije (Victorian Croatian Chamber of Commerce), neprofitna organizacija koja stvara poslovne veze između hrvatske i australske zajednice, pokrenula je crowdfunding kampanju kako pomogli financirati prvi nastup naše reprezentacije na svjetskom prvenstvu u Melbourneu u kolovozu. Turnir je to koji je odlična prilika za zbližavanje australske i hrvatske zajednice u zajedničkoj strasti za ovom lijepom sportskom igrom.

Do sada je prikupljeno oko 30 tisuća kuna, što je još uvijek daleko od minimalnog iznosa koji jepotreban da reprezentacija pokrije troškove puta i smještaja, a kampanja traje još samo 4 dana.

Svoju donaciju možete uplatiti OVDJE i vjerujemo da je dečkima svaka kuna bitna. 

Komentari