Ante Kostelić o Zubčiću: ‘Kad sam govorio da Filip može visoko, neki su se podsmjehivali’

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Najpoznatiji hrvatski skijaški treneri i otac šampiona Janice i Ivice, Ante Kostelić za Dnevno je otkrio kako je oduvijek vjerovao u Filipa Zubčića, te ga njegov senzacionalan nastup u paralelnom veleslalomu ne začuđuje.

“Kad sam govorio da Filip može visoko neki su se podsmjehivali, a naučio sam kroz karijeru da je ono  što je najteže dokazati  upravo istina. Govorio sam istinu. Filip je trn u oko velikim svjetskim skijaškim silama, a ovaj njegov pothvat prilog je toj tezi. Doista, pa tko bi to očekivao”?

“Kako je pametno Filip skijao, tehnički sjajan dao je ovim utrkama i još jednu dimenziju, usredotočenost, koncentraciju, čestitam mu”!

Zubčić već dugo u skijaškom svijetu slovi kao neupitna kvaliteta, iako dolazi iz zemlje koja nema poštenog skijališta. Ante Kostelić najbolje zna za te floskule

S čime smo se mi sve susretali, s te strane Zubčiću je malo lakše jer smo probili led. S druge strane možda u nekim detaljima i teže, jer znaju da smo sposobni za prave stvari. Kažem vam, danas je u elitnom skijanju sve napravljeno da netko sa strane, kao što smo mi iz Hrvatske to učinili, ne može više osvojiti Svjetski kup ili svjetsko prvenstvo. Malo toga se prepušta slučaju, sve je organizirano da nitko ne može zaprijetiti onim, nazovimo ih tako, skijaškim zemljama. Mene to osobno smeta, ali kako je većina njih u Svjetskom kupu, tako će biti i na svjetskoj smotri, iz takve klike, ne treba očekivati neka iznenađenja. Dobro, Zubčić jest iznenađujuć srebrni u paralelnom veleslalomu, no s obzirom na kvalitetu po meni to i nije neka apsolutna senzacija. Na talent znamo raditi, to je danas naše skijanje, eto”!

“Svaka nova generacija je biološki manje vrjednije nego prošla, a kod nas je to manje izraženo manje nego u drugim zemljama. Nije slučajno da mi imamo takve rezultate. To se vidi sada. Ovih pet glavnih zemalja u alpskom skijanju sad je dobilo sigurno slom živaca, opet je Hrvatska sve šokirala”.

“Da, Ivica je s njim, kao savjetnik, ali mu nije trener. No, Ivica je puno skijao u Cortini i sigurno mu je dao dobre i dobronamjerne savjete. Za to su Ivica i Janica sjajni suradnici, oni znaju kakav je snijeg na svakoj stazi u Europi”.

“Gledajte, Slovenci imaju 27 pobjeda u Svjetskom kupu, Ivica ima 26, a sad sa Zubčićem dvije pobjede prestigli smo Sloveniju, jaki smo. Oni nemaju pobjedu u kombinaciji, Ivica ih ima devet, tu se vidi razlika. I s ovom medaljom na svjetskoj smotri, Filipa Zubčića, navijam za njega jako, se potvrđuje naša kvaliteta. Simpa je Filip, on je Bad Blue Boys, fizički je strašan, on je bomba. Eksplozivan je kao nuklearna bomba. On ima 28 godina, to su najbolje godine. Ima i iskustvo i koristi ga na pravi način”.

Kostelić očekuje još dobrih vijesti iz Italije.

“Oh da, njegove su šanse puno veće u veleslalomu nego u paralelnom veleslalomu. I u slalomu je dobar, ali se stalno popikne. U veleslalomu to popikavanje ne igra veliku ulogu, on će i tu zgrabiti šansu. Za medalju definitivno, niti ne  znam tko bi mu mogao u veleslalomu konkurirati”.


Komentari