29 GODINA BEZ KOŠARKAŠKOG MOZZARTA: S njim smo bili jednom najbolji, a o našoj su košarci priče pričali

Dražen Petrović (Foto: Guliver)

Bili smo jednom najbolji. O nama su priče pričali. I sad kad se sjetimo, htjeli bi vrijeme vratiti. Poslije Njega su nam lađe slomile bure i vjetrovi. Odlaskom Njega, kazaljke su stale. Stoje i dalje, a bol nikada neće proći.

Na današnji dan prije 29 godina, kobna prometna nesreća kod Denkendorfa, nadomak Ingolstadta u Njemačkoj, odvela je Njega u vječnost. Na vrhuncu snage. Na vrhuncu košarkaške moći. Kada je trebao dati najviše.

Dan ranije, 6. lipnja, u poljskom gradu Wroclawu, u posve nebitnoj kvalifikacijskoj utakmici za Europsko prvenstvo, predvodio je Hrvatsku u porazu protiv Slovenije 90-94, kojoj je utrpao 30 poena. Nažalost, to su mu bili posljednji ubačeni koševi u životu.

Ostavio vječni trag

Košarkaški Mozart je svoje prve note počeo svirati u Šibenci, u čiju je prvu momčad ušao sa samo 15 godina. Svoj matični klub je vodio do dva finala Kupa Radivoja Koraća (1982. i 1983. godine) i do naslova prvaka Jugoslavije 1983. godine (iako im je ta titula nepravedno oduzeta te je dodijeljena momčadi koju su Šibenčani porazili na parketu, sarajevskoj Bosni).

Zatim je uslijedio period u Ciboni, od 1984. do 1988., s kojom je osvojio prvenstvo Jugoslavije (1985.) i kup (1985., 1986. i 1988.), a dva puta je s Vukovima osvojio Kup prvaka (1985. i 1986.) i Kup pobjednika kupova (1987.). Mozzartove ‘skladbe’ u Zagrebu bile su još izraženije, još dojmljivije. Potom je jednu sezonu proveo u madridskom Realu, da bi 1989. godine preletio Atlantski ocean, završivši u najjačoj ligi svijeta, američkoj NBA ligi.

U Portlandu se nije naigrao (konkurencija su mu bili Clyde Drexler i Terry Porter), a u najvećem gradu američke savezne države Oregon zadržao se 18 mjeseci. Prije tradea u New Jersey Netse, izjavio je:

“Prošlo je dugih 18 mjeseci. Moram otići u neku drugu momčad kako bih dokazao da vrijedim. Nikada u životu nisam sjedio na klupi te to ne namjeravam niti u Portlandu.”

U Netsima je bio starter, a u svoje dvije pune sezone na istočnoj obali bio je njihov najbolji strijelac te ih je predvodio u sve tri šuterske statističke kategorije. Sveukupno je za New Jersey upisao 195 nastupa.

Mitsko ljeto u Barceloni

S reprezentacijom Jugoslavije bio je svjetski i europski prvak te olimpijski viceprvak. S Hrvatskom je također bio olimpijski doprvak, u Barceloni 1992., ali ta je medalja imala drukčiju boju. To nije bilo klasično srebro. To je bilo ‘pozlaćeno srebro’, jer je osvojeno porazom od prvog američkog Dream Teama (netko kaže i jedinog).

Mozzart nije bio alkemičar. Koliko se god krvavo trudio. Nije mogao pretvoriti to srebro u zlato. Nije mogao s Rađom, Kukočem i društvom nokautirati Jordana, Barkleyja i Magica. To bi možda bilo previše. To bi bila bajka. ‘Franjo se spustio’, to nam je bilo dovoljno.

Svesti Njega na puku sportsku statistiku, bilo bi promašeno. Pogrešno. Nedovoljno. Kad se spomene Njegovo ime svi ustuknemo. S poštovanjem. Zato što je On..

Dražen Petrović.

Komentari