POZNATO JE DA SE ISPOD DOLCA NALAZI GROBLJE: No, znate li čije kosti su tamo pokopane? (FOTO)

Njihove kosti leže ispod Dolca.

Cisterciti su rimokatolički crkveni red, a osnovali su ga sv. Robert, sv. Alberic i sv. Stjepan Harding u Citeauxu. Najznačajniji doprinos za širenje Reda u Europi dao je sveti Bernard iz Clairvauxa u 12. stoljeću. U Hrvatsku su došli 1208. godine na poziv hrvatsko-ugarskog kralja Andrije II., te u Topuskom osnovali cistercitsku opatiju. U 13. stoljeću još su osnovane opatije u Kutjevu i u Zagrebu na Dolcu.

Srednjovjekovno kaptolsko naselje Dolac, razvilo se upravo oko samostana cistercita. Oni su ovdje imali niz djelatnosti- mlinove, mesnice i kupališta. Njihovo groblje nalazilo se tik uz crkvu svete Marije, a postoje tvrdnje i da se pružalo izvan zidina.

Dolac- 1926. godine
Dolac- 1926. godine

Groblje se spominjalo već u vrijeme Cistercita i to uz južnu stranu crkve sv. Marije. Nakon požara 1639. kada je izgorio stari cistercitski samostan, to groblje je premješteno s južne na sjevernu stranu crkve (današnja ribarnica).

Groblje sa sjeverne strane crkve je  zatvoreno između 1754. i 1779., zbog blizine novih kuća, no ispod njega je izgrađena velika grobnica. Kroz ulaz u tu novu vanjsku crkvenu grobnicu se ulazilo i u šest grobnica pod samom crkvom. Zadnji ukop u grobnice bio je 1817. godine.

>>>Jeste li znali kako se na mjestu tržnice Dolac, nekada nalazilo GROBLJE?!

>>>TAJNA DJEČJEG GROBA: Što se krije iza sablasne nadgrobne ploče? (FOTO)

 


Komentari