NE BUDIMO LICEMJERI: Seve nije jedina koja objavljuje fotke svojeg sina! Pobrojali smo i druge poznate mame koje to čine

Facebook / Severina

Severinin bivši Milan Popović, po svemu sudeći teško se miri s time da njegova bivša draga živi nekim novim i posve lagodnim životom.

U skladu s time glasno je protestirao ovih dana obraćajući se čak i premijeru Zoranu Milanoviću te ministrici socijalne politike Milanki Opačić i nekolicini državnih dužnosnika stoga što se Seve prema njihovom sinu ponaša kao da živi u reality showu. Među ostalim, zasmetalo mu je što ova popularna pjevačice slike malenog Aleksandra objavljuje na društvenim mrežama, ali i brojnim medijima.

Severina je ipak javna ličnost, svjestan je toga vjerujemo bio i Milan onoga trenutka kada je stupio s njom u vezu i na svojeg je sina iznimno ponosna i u tim fotografijama kojima javnost svjedoči prepoznati se može tek najnježnija ljubav kakvu samo majka prema djetetu može imati. Voljeli je ili ne to joj se mora priznati. Ali osim Milana na noge su se proteklih dana digli brojni anonimni komentatori osuđujući Severinu zbog fotografija sa sinom, ali i omalovažavajući stoga njezino majčinstvo. Reagirala je čak i dječja pravobraniteljica.

Mnogo nas objavljuje fotografije svoje djece i druge poznate majke poput voditeljice Nikoline Ristović,pjevačice Lane Klingor, supruge sportaša…

No, s druge strane nije li mnogo nas koji nerijetko na Facebooku i ostalim društvenim mrežama objavljujemo kako svoje, tako i fotografije naše djece jer smo eto ponosni na njihove prve korake, na rođendane ili osmijehe. Treba li Severinu osuditi zato što je popularna? Ima li i ona pravo ponositi se svojim Aleksandrom i je li uostalom jedina poznata majka koja to čini?

Na društvenim mrežama slikama svoje djece pohvalila se nedavno i Elin Kostelić, supruga poznatog skijaša Ivice Kostelića. Fotografiju malene Une Sofije svijetu je pokazala i Nikolina Ristović javnosti poznatija kao voditeljica Nikolina Pišek. Brojne poznate mame ne libe se sa svojim klincima izaći ne razna događanje gdje ih izlažu svjetlima objektiva. Nerijetko smo tako svjedočili fotografijama Ive Balaban koja je pozirala sa svojih troje djece. Sličan primjer mogli smo vidjeti i kod glumice Marijane Mikulić, ali i kod voditeljice Anje Alavanje. Jednako tako i bivša pjevačica Lana Klingor svoju djecu pokazuje kako na fejsu, tako i na raznim događanjima.

Od pokazivanja klinaca na društvenim mrežama, ali i u javnosti nisu cijepljene niti svjetski poznate mame. Jennifer Lopez tako nerijetko pozira sa svojim blizancima, a fotografije kćerkice Sophije pokazuje i Tamara Ecclestone dok Gisele Bündchen sa svoje dvoje djece najviše uživa u prirodi i to zorno prezentira na društvenim mrežama.

11375281_1601316073454665_324507781_n

Ovu fotografiju objavila je uz simboličnu poruku: “Dobar čovjek vidi dobrotu u svakome, a loš vidi u svemu zlo. Nemoj svoj duševni mir narušavati tako što ćeš razmišljati o nedostacima drugih. Ako te netko povrijedi, prijeđi preko toga. I budi kao ruža koja daje miris svima, a ne samo dobrima, ili drvo koje daje hlad i onome koji želi da ga sasiječe.” #mesaselimovic #volimstosevolimo #ljubavseljubavljuvraca #severina

A obol ovoj priči dala je i pravobraniteljica Ivana Milas Klarić:

“Napominjemo da je ovaj odgovor načelne naravi i da se odnosi na sve situacije u kojima roditelji objavljuju fotografije svoje djece na društvenim mrežama, neovisno o tome jesu li oni osobe poznate u javnosti. Premda uvijek postoji rizik da bi netko nedobronamjeran mogao preuzeti fotografije djece koje je roditelj sam objavio na Facebooku i zlorabiti ih, sama objava fotografije djeteta, ako su oba roditelja s njome suglasna i ako se dijete time ne izlaže poruzi te nije prikazano na drugi neprimjereni način kojim bi mu se naštetilo, nije nužno i povreda djetetovih prava. Ali ona u određenim okolnostima može biti ugrožavajuća za dijete i izložiti ga potencijalnoj opasnosti te roditelji o tome moraju voditi računa.”, istaknula je Milas Klarić

Glas zakona: “Propisi ne zabranjuju roditeljima da sami objavljuju fotografije vlastite djece, ali navode da su roditelji dužni štititi najbolji interes djeteta u svim aspektima”

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]”Nažalost, mnogi roditelji svakodnevno putem društvenih mreža dijele obilje podataka o sebi i djeci s vrlo širokim krugom nepoznatih ljudi što upućuje na nepoznavanje ili zanemarivanje zaštite privatnosti i zaštite prava djece općenito. Za zaštitu dobrobiti djece vrlo je važno da se roditelji ponašaju odgovorno i da u svakoj situaciji, pa tako i prilikom komuniciranja putem medija i društvenih mreža, štite najbolji interes djeteta. Općenito preporučujemo roditeljima da zaštite djecu od nepotrebnog izlaganja u različitim medijima i da vode računa o mogućim neželjenim posljedicama. Ne samo zato što bi ih netko eventualno mogao zloupotrijebiti, već i zato što su oni koji se skrbe o djetetu dužni omogućiti i poštovati pravo djeteta na privatnost. Odluka o tome ipak je na njima, sve dok svojim ukupnim ponašanjem pokazuju da se dobro skrbe o djetetu i štite njegove interese.”[/box]

Zabrinjava i to što neki tiskani i elektronički mediji smatraju da mogu prenositi takve sadržaje s društvenih mreža, smatrajući da su roditelji s time suglasni. Takvo prenošenje podataka o djetetu u medijima, bez suglasnosti roditelja, povreda je Konvencije o pravima djeteta, a i povreda Zakona o zaštiti osobnih podataka. Takvoj povredi prava na privatnost u medijima često su izložena djeca osoba poznatih u javnosti, ali i druga djeca, o kojoj mediji otkrivaju podatke o zdravstvenom stanju, karakteru, obiteljskim prilikama, intimnom životu i slično. Vijesti objavljene na internetu dostupne vrlo širokom krugu korisnika i ostaju vidljive još godinama, s često vrlo neugodnim komentarima anonimnih čitatelja, a time šteta koja je nanesena djeci neprimjerenom objavom postaje još veća”, zaljučila je pravobraniteljica.


Komentari