NAPUSTILA NAS JE LEGENDA: Leonard Cohen preminuo je u 82. godini (VIDEO)

Facebook

Od nas se oprostio novim albumom, a iza njega ostaje neprocjenjivo glazbeno blago.

Leonard Cohen, jedan od najvećih glazbenih vizionara koji su hodali Zemljom, napustio nas je u 82. godini. Kanadski pjesnik i kantautor bio je nepopravljivi šarmer , a vijest o smrti objavljena je na njegovom službenom Facebook profilu.

“S dubokom boli vas obavještavamo da je preminuo legendarni pjesnik, tekstopisac i umjetnik, Leonard Cohen. Izgubili smo jednog od najuglednijih i najplodonosnijih vizionara”, stoji na njegovom profilu.

Uzrok smrti nije otkriven, a obitelj je zamolila da se poštuje njihova privatnost. Još se ne zna kada će Leonard biti pokopan.

Objavu je vidjelo 166 tisuća ljudi, a više od 18 200 njih u komentarima je izrazilo sućut i oprostilo se od legendarnog Kanađanina.

Kako je sve krenulo?

Leonard Cohen rođen je 21. rujna 1934. u dobrostojećoj židovskoj obitelji u Montrealu. S početkom studiranja započelo je i njegovo poetsko doba. Objavio je nekoliko zbirka pjesma, ali shvatio je da s na njima ne može zaraditi dovoljno za život. Tada je svoj spisateljski talent uložio u glazbu, a sredinom 60-ih u New Yorku je započela njegova uspješna kantautorska karijera.

U svoje pjesme on je utkao tugu i duhovnost, a posvetio se i socijalnoj pravednosti. Njegov vokal bio je dubok i taman, u isto vrijeme uznemirujuće smiren i šarmantan.

Bio je spreman na smrt

Njegov posljednji album “You Want It Darker” svjetlo dana ugledao je 21. listopada, a na njemu progovara o vlastitoj smrti. Cohen kao da je znao što ga čeka, pa je tako prije samo mjesec dana u razgovoru s New Yorkerom kazao da je spreman umrijeti.

Njegov sin Adam za časopis Rolling Stones kazao je kako je Leonard završio sve što je htio, a pisao je do svog posljednjeg daha. 

Prije nekoliko mjeseci preminula je i njegova muza Marianne Ihlen s kojom je živio na grčkom otoku Hydra, a upravo ona bila je nadahnuće za njegovu pjesmu So Long Marianne.

Žene u njegovim pjesmama

Osima Marianne zbog koje je nastao jedan od njegovih najvećih hitova tu je i pjesma Suzanne. Koliko god mračan bio Cohen je u svojim pjesmama otkrivao da je zapravo nepopravljivi romantik. Generacije su se ljuljuškale uz taktove njegovih balada, a njegov hit Bird On The Wire obrađivali su mnogi, od Johnnyja Casha do Joea Cockera.

Pred Cohenovom kućom u Montrealu okupljaju se brojni fanovi koji su došli odati počast svom idolu, a od njega su se oprostile i mnoge zvijezde. Bette Midler napisala je kako je još jedan čaroban glas utišan, a Jenifer Hudson odala mu je počast na sebi svojstven način, objavila je svoju verziju pjesme Hallelujah.


Komentari