Jacques nam je donio finale Eurosonga, a pogledajte koga su sve s ‘Dore’ slali umjesto njega

FOTO: Youtube

S “Dorom” nikada nije imao sreće.

Gospodin Glas, Jacques Houdek u četvrtak je oduševio Europu. Svojim nastupom na Eurosongu svima, koji nisu vjerovali u njega, začepio je usta. Nekima je koncept pjesme bio čudan, jer realno, Jacques je napravio duet sam sa sobom, ali dovoljno je dobar da si i to može dopustiti.

U moru pozitivnih komentara, našao se tek poneki koji je kritizirao samu pjesmu, ali njegove glasovne mogućnosti raspametile su publiku. Nakon mnogih godina promašaja na Eurosongu, Hrvatska je u finalu i to kao treća predstavnica druge polufinalne večeri.

Pa podsjetimo se kako je to bilo dosad i koga su sve umjesto Jacquesa slali na jedno od najvećih glazbenih natjecanja.

Svoj debi na Dori Jacques je imao 2002. godine, tada se predstavio pjesmom Čarolija. Završio je na 12. mjestu, a pobjedu je odnijela Vesna Pisarović koja nas je na Eurosongu predstavljala s pjesmom “Sasvim sigurna” i završila na 11. mjestu. Ipak, nakon ovog Jacquesovog nastupa maestro Zdravko Šljivac kazao je da se takav talent rađa jednom u 300 godina.

Houdeka loš plasman nije pokolebao pa se ponovo prijavio već 2003. godine, ovog puta s pjesmom “Na krilima ljubavi”. Taj hit donio mu je peto mjesto na Dori, a pobjedu je te godine odnijela Claudia Beni s pjesmom “Nisam više tvoja”, naposljetku je na eurosongu bila na 15. mjestu.

I godinu nakon toga Jacques se odlučio okušati na Dori, čak ga se smatralo i favoritom, ali pjesma “Nema razloga” donijela mu je četvrto mjesto. Tada smo umjesto njega na Eurosong poslali Ivana Mikulića s pjesmom “Daješ mi krila”. I to je bio jedan od naših fijaska, završili smo na 12. mjestu.

Godinu nakon toga, Jacquesu je pobjedu na Dori “oteo” Boris Novković s pjesmom “Vukovi umiru sami”. Houdek je te godine nastupao s pjesmom “Nepobjediva” i završio ponovo na četvrtom mjestu. Novković je na Eurosongu završio na 11. mjestu.

Sljedeće godine, 2006. pobjedu mu je “ukrala” Severina s pjesmom “Moja štikla”, o čemu se zapravo nema što puno pisati… Houdek je tada nastupao s pjesmom “Umrijeti s osmjehom” i zauzeo je 15. mjesto na Dori. Severina je na Eurosongu bila 12.

Jacques je nakon ovog nakratko raskrstio s Dorom te se nije prijavljivao sve do 2011. godine, kada je pobjedu odnijela Daria Kinzer s pjesmom “Lahore”. Te godine oboje su pjevali istu pjesmu, to je bila svojevrsna novost na Dori, i ponovo je izbor pao na nekog drugog umjesto na Houdeka. Kinzer je naposljetku završila na 34. mjestu na Eurosongu.

Tek sada je najljepši glas Hrvatske dobio priliku napokon stati na pozornicu Eurosonga, a čini se da mu je ta prilika trebala biti pružena puno ranije. Možda ne bismo zaredali toliko neuspjeha nakon Doris Dragović, koja je 1999. godine osvojlila 4. mjesto s pjesmom “Marija Magdalena”.

Finale ovogodišnjeg Eurosonga na rasporedu je u subotu, 13. svibnja. 

>>> (VIDEO) Hrvatska u finalu Eurosonga! Njegova izvedba oduševila je svijet, Jacques se iz Kijeva svima zahvalio na podršci


Komentari