(FOTO) Novi zaštitni znak Zagreba: Ovi momci pružit će vam nezaboravan obilazak grada

FOTO: Dražen Komar

Odličan novitet u turističkoj ponudi Zagreba koji je osvojio srca građana i turista.

Zagrebačke rikše noviji su turistički hit koji je oduševio Zagrepčane i turiste. Projekt Zagreb Pedicab još su prošle godine predstavili idejni začetnici Emil Kirbiš i Filip Pribilović.

S turističkom atrakcijom započeli su još tijekom Adventa. Tada su lansirali uslugu kako bi se predstavili građanima i turistima, a upravo je adventsko vrijeme bilo savršeno za predstavljanje takvog noviteta budući da je Advent u Zagrebu jedan od najposjećenijih u Europi.

Iako je bilo hladno, ljudi su, kaže naš sugovornik Emil, prepoznali novu, zanimljivu i šarmantnu stvar. Vozili su tijekom cijelog adventa unatoč hladnoći, potom su “prezimili” i vratili se “u pogon” u 3. mjesecu otkad je usluga u punoj funkciji.

>>> EMIL I FILIP U ZAGREB SU DOVELI NOVI HIT – RIKŠU! Evo kako su došli na tu genijalnu ideju (FOTO)

FOTO: Dražen Komar
FOTO: Dražen Komar

Nezaboravan obilazak

Zagreb Pedicab je namijenjen turistima koji žele razgledati povijesne i kulturne znamenitosti, upoznajući pritom lokalne običaje i legende, upijajući živahni ritam grada, ali i svim građanima koji žele vožnju pod vedrim nebom do kazališta, koncerta, omiljenog restorana ili bilo gdje u centru.

Pedicab usluga dostupna je svaki dan od 9 do 22 sata, a pružau jedinstvene i zanimljive obilaske i širem gradskom centru, od zagrebačke katedrale, Zrinjevca, Donjeg i Gornjeg grada i ostalih turističkih atrakcija, stoga na ovim relacijama možete uhvatiti svoju zagrebačku rikšu, a ovi će vas ljubazni momci primiti s osmijehom i pružiti vam nezaboravan obilazak Zagreba.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Pedicab bicikli (rikše) cirkuliraju po širem centru grada, a građani i njihovi gosti uslugu mogu naručiti pozivom na broj telefona (+385 (0)99 603 7575), mailom na [email protected], ili da jednostavno zaustave vozilo negdje u centru.

Ostale aktivnosti Zagreb PEDICAB-a možete pratiti na službenim mrežnim i Facebook stranicama ili  putem njihovog profila na Instagramu.[/box]

Vožnja rikšom može uključivati prijevoz do dvije osobe, a cijena vožnje obračunava se vremenski, prema trajanju. Obilazak u trajanju 30 minuta, što je dovoljno da se obiđe gotovo cijeli Donji grad, za dvije osobe stoji 150 kn.

FOTO: Dražen Komar
FOTO: Dražen Komar

Zagreb na zabavan i šarmantan način

Na ovaj su način Emil i Filip htjeli pridonijeti obogaćivanju i raznolikosti turističke ponude u Gradu Zagrebu, ali i povećanju ekološke svijesti i razvoju održivog prometa.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]

Turisti i građani na ugodan način, uljuljani u hladu svog sjedala, mogu obići zagrebačke turističke atrakcije kroz prekrasne parkove i Gornji grad.

Zagreb kao i ostali turistički gradovi konačno ima jedan šarmantan, ekološki prihvatljiv način obilaska, prijevoza i vožnje po centru. Nadamo se da ćemo kroz izvjesno vrijeme postati još jedan od zaštitnih znakova Zagreba.“[/box]

Iako isprva zvuči kao da su neka vrsta turističkih vodiča, ipak se od njih značajno razlikuju. Kako nam je objasnio Emil, turistički vodiči detaljno interpretiraju povijest dok je Pedicab sredstvo uz pomoć kojeg turisti grad vide iz potpuno nove perspektive i pričaju im o uobičajenim stvarima vezanim uz način ponašanja i stil života, te im na taj način predstavljaju zabavni, šarmantni dio Zagreba.

Posao u Pedicabu? Svi su dobrodošli!

U Pedicabu zapošljavaju studente i sve mlade ljude koji u ovom projektu vide priliku za svoj profesionalni razvoj budući da se radi o novoj usluzi ekološki prihvatljivog prijevoza. S obzirom na prirodu posla, nastoje da smjena traje po 6 sati, ovisno potrebi i rezervacijama nakon čega se organiziraju u radne skupine.

Svatko je dobrodošao, svi oni koji osjećaju da imaju određenu razinu fizičke spreme koja je potrebna za bicikliranje po gradu, znanje stranih jezika i temeljno poznavanje grada kako bi turistima, odnosno gostima pružili što bolji i ugodniji obilazak.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]”Svi smo skloni zdravom načinu života, privatno vozimo bicikle pa imamo priliku i profesionalno kroz ovaj projekt promicati zdravi način života.“[/box]

Momci iz Pedicaba odlučili su Zagreb.info počastiti vožnjom u centru grada, a pridružila nam se i tročlana obitelj koju je usluga oduševila kao i nas. Smjestili smo se u ugodna sjedila i u vožnji s osmijehom na licu promatrali grad iz potpuno nove perspektive i u pozitivnom okruženju mamili znatiželjne poglede građana i turista.

FOTO: Dražen Komar
FOTO: Dražen Komar

‘Dobri duh Zagreba’

Kad bi uzeli neki dosadašnji prosjek svega što su napravili, Emil kaže da nešto više vožnji stranih turista, najviše onih koji su kratko u gradu pa im je to praktičan način da vide grad u kraćem vremenu. No isto tako, dodaje, javni karakter i korist prepoznaju i Zagrepčani, stariji sugrađani, ali i djeca. Također, u Pedicabu često imaju i prijevoz za ljude koji ne mogu hodati ili teže hodaju.

Na taj način osim ekološke i turističke komponente imaju i komponentu javnog prijevoza.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]”Želimo biti jedan dobri duh Zagreba, da nas prepoznaju, odakle dolazi i ova plava karakteristična boja koja je potpuno u skladu s ostalim zaštitničkim znakovima Zagreba, te da na neki način postanemo neka vrsta javnog servisa Zagrepčana“, zaključuje Emil.[/box]

Pedicab i ovaj nači obilazaka sastavni je dio turističke ponude brojnih glavnih gradova u inozemstvu, stoga nije novost vani, no zagrebački tim ovaj je projekt i ponudu htio prilagoditi Zagrebu, Zagrepčanima, prometu i komplektnoj infrastrukturi, tim više ako ju na neki način mogu unaprijediti.

U sklopu pilot-projekta predviđena je i izrada korisničke aplikacije koja bi olakšala naručivanje Pedicaba, što je jedan od sljedećih koraka ovog veselog zagrebačkog dua.


Komentari