ONI DONOSE SASVIM NOVI PRIZVUK FUNKA: Fantastična osmorka osvojit će vas na prve taktove (VIDEO)

Zaželjeli ste se drugačijeg zvuka, no s funk podlogom?

Predstavljamo vam zagrebački funk bend DemeNtronomes; višečlana skupina koja vas svojim nepogrešivim osjećajem za ritam zasigurno neće ostaviti ravnodušnima i statičnima. Osim što će vas zabaviti glazbenim poslasticama, imaju i odličan smisao za humor!

Iako im je bend uz poslove i fakultet tek hobi, moramo istaknuti da im ide kao da je u pitanju sve samo ne neka vrsta hobija!

Zašto ovo neobično ime? Odgovor je jednostavan – bili su sigurni da nije zauzeto.

Ukoliko ih dosad niste čuli, utoliko imate priliku već ove srijede 14. prosinca u Vintage Industrial Bar!

>>>GOOD VIBRATIONS POZDRAVLJA 2016.: Tulum u indie, alt rock i funk štimungu

Velik sastav velikog kapaciteta

Bend službeno postoji od 2011. godine kada su odsvirali svoj prvi gig u KSFF-u u travnju iste godine. Godinu dana prije toga polako su se skupljala prva trojica – Filip, Petar i Siniša, da bi uskoro došli do sedam članova, od kojih se većina upoznala tek u bendu.

„Ključan je bio trenutak kad je Marko Katavić upoznao Peru i Rodika, jer su obojica tada razmišljali o osnivanju funk benda. Kasnije nas je još spojio s Lujom, a Vekija smo znali preko njega, tako da mu ovom prilikom zahvaljujemo. Od početka ove godine smo u ovom sastavu“, objašnjavaju članovi funk benda.

Što se tiče žrtve za glazbu i neku vrstu rizika da se od nje živi, ovi glazbenici smatraju da sve ovisi o količini kompromisa na koje je osoba spremna.

dementronomes-2

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Godine 2011., mali odred sastavljen od par dječaka i jedne djevojke zaključio je da u Zagrebu postoji ozbiljan nedostatak mrdanja pa je primio koje god instrumente je u tom trenu mogao naći i krenuo u potragu za njim. Danas njega čini jedna neobična osmorka koja se, da bi sve bilo jasno, odlučila prozvati DemeNtronomes. Oboružavši se saksofonima svih veličina, pomalo nepredvidivim trombonima, gitarama na električnu struju, samopogonjenim glasnicama i bubnjevima koji bi podgrijali čorbu čak i sjeverno od Zida, našli su svoju sreću u vlastitoj verziji fanka. Soula. Bradera. Nečeg već.[/box]

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]”Situacija se sigurno promijenila nagore jer su honorari nekoliko puta manji nego prije 20-30 godina, barem u Zagrebu. Nama je ovo hobi. Većina nas ima poslove koji su nam izvori prihoda i ne očekujemo da ćemo živjeti od ovog benda.”[/box]

Funk oktet

Bend se sastoji od 8 članova, no sve češće na svoje svirke zovu brojne goste, stoga, kažu, jednog dana možda dođu i do 16 članova, dodajući da su čuli da amaterski bendovi najbolje funkcioniraju s toliko ljudi.

Predstavimo svakog člana poimence:

  • Petar Cvahte – bubnjar i najiskusniji član, diplomirao arhitekturu. Svira još s Ninom Romić, a tu i tamo s Drvoredom. U slobodno vrijeme ne spava i skuplja rezervne dijelove.
  • Siniša Cvahte – diplomirao je dizajn, basista je i autor vizualnog identiteta benda.
    „S obzirom da svaki put kad netko izgovori “vizualni identitet” jedno mače podleti pod kotač, bit ćemo konkretniji i reći da mislimo na sve Facebook covere, logo benda, dizajn albuma i plakata te još tonu drugih stvari.“
  • Dan Divjak – klavijature i vrištanje, inače redovni član Majki. Živi od glazbe (da, i to još postoji). Članovi benda kažu kako je Dan jedini profesionalni glazbenik u bendu.
  • Marko Gudelj – alt i bariton saksofoni, na studiju je saksofona u Klagenfurtu. Svira zapravo i gitaru, klavir, flautu… Još čekamo dan kad će ga netko iz benda dobiti u ping-pongu ili bilo kojem sportu općenito.
  • Nikolina Kovačević – vokal i pjevanje tehnikom proizvodnje zvuka. Nikolina i Dan su zadnji došli u bend i od tada imamo uvjete za rad. Nikolina je studentica povijesti umjetnosti i španjolskog na FFZg-u.
  • Lujo Parežanin – tenor saksofon, autor svih onih umobolnih najava svirki na fejsu. Mali od ukusa.
  • Filip Rodik – gitara i opsesivno planiranje. Završio je FER i bavi se podaktovnim sustavima.
  • Vedran Vojnović – trombon i Liverpool FC. Učitelj je engleskog jezika u OŠ Dr. Ivan Merz.

dementronomes-3

[box type=”success” align=”” class=”” width=””]U posljednjih godinu dana često su nastupali po Zagrebu, a nedavno su se vratili s koncerata održanih u Kninu i Osijeku. Prošle su godine nastupili i na Nišville Jazz festivalu u Srbiji. [/box]

Bend probe održava u 1.25 kvadratnih metara po Dementromu u unajmljenoj garaži.

„Vlažno je i vruće, iako Pero tvrdi da mu se u 6 godina bubanj nikada nije upljesnjivio. Čekamo da nas pokosi neka legionela iz klime“, našalili su se glazbenici.

Što se tiče glazbenih uzora, članovi benda navode ih nekoliko: Galactic, Breakestra, James Brown, Soulive, Parliament-Funkadelic, Betty Davis, Tedeschi Trucks Band, Cookin’ On 3 Burners, Herbie Hancock, The Whitefield Brothers, Vulfpeck, The Meters, Maceo Parker, Sly & the Family Stone, Dr. John…

Prvi samostalni studijski album

DemeNtronomes su u lipnju ove godine u vlastitoj su produkciji snimili svoj prvi studijski album pod nazivom „Žurkadelik“ na kojem su, kažu, radili dosta dugo, budući da su mijenjali postavu, imali dugačke pauze i radili bez nekog kontinuiteta i disicpline.

Album su opisali kao pravi čušpajz žanrova koje slušatelji mogu naći, odnosno čuti na albumu, a uz to su htjeli i slobodniji i nešto „prljaviji“ pristup od uobičajenog i ispoliranog modernog funka.. Također, na albumu se nalazi i obrada „Malog crnog brata“, kultne funk pjesme, u suradnji sa Zdenkom Kovačićek.

„Neke ideje su bile gotovo 4 godine stare u trenutku objave albuma. Većinom su to ideje koje su nastajale u glavama pojedinaca i koje bi proširili i zaokružili na probama tokom vremena. Žanrovski dosta skačemo od Četvrtorka, koji je vjerojatno najbliži funku, do istarsko-etiopskog psihodeličnog čušpajza Adisu Močibobi.

To je ujedno i posebnost ovog albuma, barem ako se gleda u kontekstu glazbe koja nastaje na ovim teritorijima (je l’ se smije još uvijek reći “regija”?). Volimo šarati, kombinirati stilove i utjecaje, a najviše se zapravo volimo glupirati. Nadamo se da je ta poruka došla do slušatelja. Kada shvatimo što želimo reći, možda to i kažemo”, kazali su članovi DemeNtronomesa.

Svojim najvećim uspjehom smatraju to što još uvijek postoje i sviraju u punom sastavu, a posebno su ponosni na to što su objavili samostalni album i ugostili legendarnu Zdenku Kovačićek.

Bio to uistinu tek hobi za ove mlade glazbenike, nadamo se da ćemo ih ipak još dugo slušati na glazbenoj sceni koju su osvježili!


Komentari