Znate li tko je inicirao gradnju zagrebačke katedrale? Možda ste prošetali njegovim stubama

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Stube biskupa Duha, osim što spajaju Tkalčićevu ulicu i Opatovinu, prema zagrebačkim anegdodatama i legendama, također i duhovno spajaju Zagreb i Češku, piše Večernji list.

Dobile su naziv po biskupu Duhu, inače češkog podrijetla, a koji je u Zagreb došao po nalogu ugarskog kralja Ladislava. 2006. godine uz svečanu proslavu otkrivena je ploča s imenom stuba (otkrio je tadašnji pomoćni zagrebački biskup, Josip Mrzlja). Tim su  povodom Hrvatsko-češko društvo i Vijeće češke nacionalne manjine Grada Zagreba izdali knjigu “Biskup Duh” autora Marijana Lipovca.

Općenito, Češka zajednica biskupa Duha voli pokazivati kao prvog poznatog čeha u Hrvatskoj, te je upravo Hrvatsko-češko društvo iniciralo imenovanje stuba, koje je onda gradska skupština prihvatila 2005.

Vjeruje se kako je upravo ovaj biskup započeo gradnju zagrebačke katedrale, ali i da upravo ovom biskupu Hrvatska može biti zahvalna i za najstarije crkvene knjige u državi.

Duhovim dolaskom, Zagreb je postao biskupsko središte, što je imalo važnu ulogu u njegovom daljnjem razvoju. Ipak, vjeruje se kako sam biskup Duh nije dugo bio u Zagrebu jer je postavljen u Zagreb 1904. a, kako večernji ističe, “za njegova nasljednika Bartolomeja kaže se da je biskupovao još za života kralja Ladislava, koji je umro 1095”.

Komentari