Znate li što je nezavisna kazališna scena i koja su nezavisna kazališta u Zagrebu?

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Nezavisna kazališna scena nerijetko privlači pozornost publike spojem raznih umjetničkih stilova, koji na zanimljiv i ponekad satiričan način prikazuju trenutnu sliku društva, obrađuju marginalizirane teme, ali nekad i već dobro poznate književne komade, ali na svjež način, piše portal NovinarZ.

Nezavisna kazališta, odnosno glumačke družine su kazališta koja djeluju samostalno i koja su u Ministarstvu kulture registrirana kao umjetničke organizacije. Iz financijskih razloga često nemaju svoja fizička sjedišta i dvorane pa unajmljuju prostore kako bi pripremali i izvodili predstave.

Većina nezavisnih kazališta dobiva određeni budžet po predstavi s kojim može raspolagati, te im to ponekad može biti dosta financijski izazovno. Može se reći da ih ljubav prema kazalištu i umjetničkom izričaju, kao i potražnja publike motivira da nastave s djelovanjem i stvaranjem novih sadržaja.

U Hrvatskoj nezavisna kazališna scena djeluje niz godina, a trenutno je u Očevidniku kazališta Ministarstva kulture registrirano 155 nezavisnih kazališta.

Mala scena

Jedno od najstarijih nezavisnih kazališta, Mala scena, 1986. godine osnovali su Vitomira Lončar, Ivica Šimić i Zvjezdana Ladika. Kazalište nije imalo vlastiti prostor do 1988. godine kada na Medvešćaku, u istoimenoj ulici, dobiva dio prostora Mjesne zajednice, i sve do danas nalazi se na istoj lokaciji. Dobitnici su brojnih nagrada, među kojima i za najbolje nezavisno kazalište u Hrvatskoj 2013. godine.

Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

Teatar EXIT

Teatar EXIT osnovan je 1994. godine i slovi za jedno od najpoznatijih nezavisnih kazališta u Hrvatskoj, a nalazi se u Ilici 208. Pored domaće scene, gostovali su na brojnim međunarodnim pozornicama, osvojili su preko 170 nagrada, te su dva puta osvojili nagradu Grada Zagreba za doprinos kazališnom i kulturnom životu grada.

Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Luda kuća

​Kazalište, ili ,,Ludilište” Luda kuća jedino je privatno kazalište sa vlastitom zgradom i pozornicom u Hrvatskoj i to u Ulici kralja Zvonimira 63. Kazališna se dvorana može iskoristiti na više načina: kao kazališna pozornica, koncertna dvorana i kabaretski postav sa stolovima i stolicama.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX


Komentari