Znate li kako izgleda jedan dan u životu pravog viteza? Posjetite Koprivnicu i uživajte u čarima renesansnog doba

Foto: PR

Zamislite bijeg od užurbane svakodnevice i sparnog asfalta prenapučenog grada, od obaveza i stresa modernog doba. Protuteža napornom tjednu svakako je vikend, a priča postaje još bolja ako ta dva dana odmora ispunite kvalitetno provedenim vremenom s prijateljima i obitelji radeći nešto novo i uzbudljivo. Stoga će vas posebno razveseliti činjenica da se nakon tri godine stanke, najveći povijesni turistički spektakl ponovno vraća u Koprivnicu i sa sobom donosi cijeli niz zabavnih aktivnosti uz koje ćete se za tren oka vratiti u – doba renesanse.

Renesansni festival u tom će se gradu, nadaleko poznatom baš po ovoj povijesnoj manifestaciji, održati od 18. do 21. kolovoza, a svi entuzijasti i zaljubljenici u povijest, moći će uživati u jedinstvenim aktivnostima koje će ih za tren oka prebaciti u šaroliko doba ovog povijesnog razdoblja.

Koprivnica postaje središte renesanse Europe

Iako se krajem 15. stoljeća proširila diljem Europe, renesansa svoje korijene vuče iz Italije koja je kontinentom više stoljeća dominirala kao umjetničko i kulturno središte. Na naše prostore dolazi ponajprije u dalmatinske gradove, a zatim u ostatak zemlje. Koprivnički bedemi, ostaci nekadašnje velebne renesansne protuturske utvrde, danas su ponosni svjedoci tog prošlog doba i posjetiteljima pričaju priču o hrabrim vitezovima koji su grad srčano branili od svih neprijatelja.

Renesansni festival nastoji oživjeti tu uspomenu na živopisno kasnosrednjovjekovno doba na tom području te već šest godina privlači brojne posjetitelje iz čitave Hrvatske, ali i turiste iz cijele Europe koji u Koprivnicu dolaze vidjeti kako se u to doba ratovalo, slavilo, zabavljalo, stvaralo i trgovalo.

Već legendarni, povijesni spektakl u Koprivnici sljubljuje povijesne činjenice, jedinstvenost Koprivnice, ali i Podravine te čitave Hrvatske s baštinskim vrijednostima zapadnoeuropskog kulturnog civilizacijskog kruga. Nastupi viteških, obrtničkih i glazbenih skupina iz preko deset europskih zemalja, posjetitelje će vratiti u prošlost i prenijeti duh renesansnih vremena i tadašnjih običaja.

Foto: PR

Živopisne lekcije iz povijesti na najboljoj turističkoj manifestaciji u Hrvatskoj

Renesansni festival nije samo turistima omiljena atrakcija toga kraja već je ujedno i edukativna manifestacija te u ovom dijelu Europe najveći spektakl živih slika iz 15. i 16 stoljeća. Više od tisuću sudionika, kostimima vitezova, kuhara, kmetova, dama, krčmara, gutača vatre, obrtnika i brojnih drugih oživjet će realistične kasnosrednjovjekovne prizore kao i proces izrade proizvoda zaboravljenih zanata te posjetiteljima ponuditi svoje unikatne eko proizvode. Glavna tema ovogodišnje manifestacije će biti živopisni, originalni i vrlo bućni putujući trgovci koji će se ovdje sjatiti iz raznih dijelova kraljevstva.

Koprivnički bedemi u tim će danima biti prekriveni platnima srednjovjekovnih i renesansnih šatora i logora te impozantnim kulama na kojima će pravi vitezovi pokazati svoja umijeća ratovanja. Poseban spektakl je i bakljama okrunjen realističan prikaz noćnog napada na grad koji oduzima dah.

Renato Labazan, autor Renesansnog festivala i direktor Turističke zajednice grada Koprivnice, posjetiteljima je obećao kako će se u trenutku prolaska kroz te bedeme teleportirati u živu povijest, gdje nema suvremenih pomagala poput plastike i gdje je sve autentično i u skladu s vremenom koje ovaj festival predstavlja. Upravo je to ono što ovaj jedinstveni događaj čini drugačijim od svih drugih te jedan od razloga zašto je ovaj Festival osvojio nagradu za najbolju turističku manifestaciju Hrvatske te je ujedno i jedna od najvećih i najboljih manifestacija u Europi.

Povijesne delicije na grandioznom povijesnom spektaklu

Za okrepu nakon svih tih uzbuđenja, pobrinuli su se pravi renesansni kuhari koji će gladnim posjetiteljima s veseljem poslužiti tradicionalna jela pripremljena prema drevnim receptima brižljivo sačuvanima s kraja Srednjeg vijeka. Tko samo ne bi htio probati mekanog kopuna s nadjevom od kestena ili mirisnog divljeg vepra ili meso divljači uz prilog delicija od koprive – ljekovite biljke po kojoj je Koprivnica i dobila ime? Kako od silnog razgledavanja i zabave ne biste bili žedni pobrinut će se lokalni vinari koji će nuditi svoje lokalno kvalitetno vino i medičari koji će vam poslužiti medovinu, staro hrvatsko osvježavajuće piće.

Iskoristite priliku i uživajte u scenama plesa, konjičkih turnira, viteških borbi, plesa i srednjovjekovnog života te doživite Koprivnicu na sasvim drugačiji način – posjetom Renesansnom festivalu pridružite se nekoliko desetaka tisuća zaljubljenika u povijest i otkrijte minule renesanse događaje. Zagarantirana zabava za cijelu obitelj bit će smještena u samom centru ovog grada pa usput možete razgledati i prekrasno središte Koprivnice i tako upotpuniti povijesni vikend getaway.


Komentari