Znate li koja je važnost plakata za školarce? Ova radionica tome će ih naučiti

FOTO: Instagram

Prijavite se na radionicu izrade plakata za učenike u Hrvatskom dizajnerskom društvu.

Učenici u sklopu redovne nastave često zanemaruju izgled samog plakata. Vjeruju ako ga naprave da će dobiti veću ocjenu zbog truda i zlaganja. Ova radionica prezentira važnost plakata kao vizualne umjetnosti.

Uvodni dio radionice bavit će se prezentacijom primjera dobre i loše prakse gdje ćemo putem analitičkog pristupa definirati glavne probleme kod oblikovanja i prezentacije sadržaja na školskim plakatima izvedenim u „kućnim“ uvjetima. Neka od pitanja na koje ćemo pokušati dati odgovor su: čemu služe margine, što su to negativni prostor, aktivne i pasivne plohe, kako postaviti layout u odnosu na temu plakata, odabrati i izvesti tipografiju, odabrati vrstu ilustracije, uspostaviti hijerarhiju elemenata i putem do petice iz zalaganja biti samokritičan?

Praktični dio radionice bavit će se oblikovanjem konkretnih rješenja (koristeći izreske iz časopisa, ispisane setove slova, kolaž, škare i ljepilo). Polaznici tako mogu primijeniti stečeno znanje i izraditi plakat na temu po izboru ili donijeti plakat kojim nisu zadovoljni kako bismo zajedno, kroz razgovor, analizu i nešto trikova riješili problem.

Cilj radionice je razvijati senzibilitet za ravnotežu estetike, sadržaja i funkcije plakata, naučiti osnovne principe komponiranja i pojmove poput grid ili layout, razlikovati mogućnosti vizualnog naglašavanja pojedinih elemenata, selektirati i reducirati sadržaj kroz istraživački rad, stečeno znanje i vještine oblikovanja edukativnog plakata primjenjivati u redovnom nastavnom procesu, bilo kao samoinicirani oblik učenja bilo kao način prezentacije istraživačkog zadatka.

Rok za prijave je petak 14. prosinca do 15 sati na mail adresu [email protected].

Na Facebook stranici Dizajnerske početnice možete pročitati više o samome projektu, pratiti najave te pogledati fotografije održanih radionica. Voditeljica programa Dizajnerska početnica je Ksenija Žakula.


Komentari