Želite saznati više o šezdesetima? MUO donosi bogat popratni program

Obilazak spomen-parka Dotrščina, rođenje Televizije Zagreb, modna fotografija, radionica izrade papirnate haljine, samo su neka od zanimljivih događanja u ovom tjednu uz izložbu Šezdesete

Zanimljiv i edukativan popratni program uz izložbu Šezdesete u Hrvatskoj – mit i stvarnost, nedugo nakon njenog otvorenja, nastavlja se i ovaj tjedan. Tako je već danas 9. svibnja na rasporedu obilazak Spomen-parka Dotrščina uz stručno vodstvo prof. dr. Zvonka Makovića, autora koncepta izložbe koji će sve zainteresirane provesti kroz ovaj spomenički kompleks Vojina Bakića. Također, od danas je u tijeku Tjedan Europe u hrvatskim muzejima, u kojem sudjeluje i Muzej za umjetnost i obrt, povodom kojeg će svim pojedinačnim posjetiteljima biti omogućen slobodan ulaz. Tjedan Europe u MUO traje do 11. svibnja.

U sklopu programa izložbe Šezdesete u Hrvatskoj u četvrtak 10. svibnja u 17 sati održat će se stručno vodstvo kroz izložbu prof. dr. sc. Nade Zgrabljić Rotar, autorice dionice izložbe o Radioteleviziji Zagreb pod nazivom Rađanje, razvoj i duhovna snaga novog medija – Televizija Zagreb.  Jedan od najvažnijih događaja u Hrvatskoj šezdesetih godina prošlog stoljeća bilo je upravo rođenje Televizije Zagreb. Bilo je to desetljeće opće fascinacije tim medijem i zvijezdama koje su blistale s malog ekrana – Helga, Oliver, Dunja Rajter, Sanda Langerholz, Mendo i Slavica! O svemu tome moći će se čuti na vodstvu u 17 sati.

Program se nastavlja i u petak 11. svibnja u 17 sati kada će se održati stručno predavanje naziva Vizija željena stila života na temu modne fotografije šezdesetih godina, dr. sc. Marije Tonković, autorice dionice modne fotografije.

U subotu 12. svibnja od 10 do 14 sati održat će se zanimljiva gostujuća radionica u suradnji pedagoškog odjela MUO i Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu – radionica izrade papirnate haljine pod nazivom Paper dress 1965. Revitalizacija. Nakon razgleda izložbe, posjetitelji će imati priliku izrađivati haljine od crnog i bijelog reteksa inspirirane šezdesetim godinama 20. stoljeća. Voditeljice radionice su doc.dr.sc. Irena Šabarić i mag.ing.des.text. Franka Karin s Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu. Radionica je namijenjena svim uzrastima i besplatna je uz kupljenu ulaznicu za izložbu. Papirnate haljine bile su modni fenomen ’60-ih kratkog trajanja (1966. – 1968.). Prvu je proizvela američka tvrtka Scott Paper Company. Haljina je bila A-kroja, u četiri veličine s dva različita uzorka (cvjetni i crno-bijeli u duhu op-arta). Mogla se nositi do pet puta, a za popravak su bile potrebne samo škare i ljepilo.

Za sve koji žele doživjeti izložbu Šezdesete uz stručna vodstva, ona su na programu svaki tjedan četvrtkom i subotom u 11 i 17 sati.

Jednako zanimljiv i raznovrstan program nastavlja se i sljedeći tjedan i tako sve do kraja rujna. Više o programima i rasporedu na www.muo.hr


Komentari