Zbor Ivan Goran Kovačić slavi 70. rođendan izvedbom Papandopulove ‘Hrvatske mise’

156

Akademski zbor Ivan Goran Kovačić slavi 70. godišnjicu izvedbom Hrvatske mise Borisa Papandopula. Koncert će se održati u subotu, 17. ožujka 2018., s početkom u 20:30 sati u bazilici Srca Isusova (Palmotićeva 33).

Zahtjevne solističke dionice otpjevat će sopranistica Valentina Fijačko, altistica Sonja Runje, tenor Domagoj Dorotić te bariton Ljubomir Puškarić, dok će izvedbom ravnati umjetnički voditelj Zbora dirigent Luka Vukšić.

Hrvatska misa vokalno je djelo iz Papandopulova duhovnog opusa nastalo 1939. godine, a
praizvedeno je 1942. godine.

„Moje je skromno mišljenje, da je ova Hrvatska misa po svojoj idejnoj i glazbenoj koncepciji skladana na svoj poseban i individualan način i da će ona pridonijeti makar maleni kamičak u izgradnji naše vokalne, a naročito duhovne glazbene literature.“ – napisao je Boris Papandopulo u tekstu programa praizvedbe.

Najveći hrvatski amaterski zbor, koji već više od 15 godina vodi dirigent Luka Vukšić i u
kojemu danas pjeva oko 150 članova, uz Hrvatsku misu vežu brojne izvedbe u proteklih
nekoliko desetljeća i nije slučajno upravo ovo zahtjevno remek-djelo hrvatske glazbe, koje se zbog opsega i težine rijetko izvodi, odabrano za obilježavanje 70. godišnjice. Pridružite se Goranovcima 17. ožujka i poslušajte Papandopulovu Hrvatsku misu u svoj njenoj raskoši.

Karte po cijeni od 50 kuna moguće je kupiti putem interneta na Entrio.hr, Entrio prodajnim mjestima te ispred Bazilike pred početak koncerta.