ZANIMLJIVA IZLOŽBA U LAUBI: ‘Krdo’ mladog kipara Roberta Jozića

Lauba je započela izložbenu godinu odlično posjećenim dvanaestim izdanjem ZGRAFa – manifestacijom grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija.

U nastavku programa slijedi „Hrvatska umjetnost danas“ – serija samostalnih izložbi koja predstavlja aktualne domaće umjetničke produkcije – format koji je Lauba pretvorila u svoj zaštitni znak.

Dana 27. siječnja s početkom u 19 sati održat će se otvorenje samostalne izložbe akademskog kipara Roberta Jozića naslovljena “Krdo”. Otvorenje izložbe biti će popraćeno i Laubatalkom, tradicionalnim razgovorom s umjetnikom kojeg će moderirati Mario Guček Andromak, kustos Laube.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Hrvatski akademski kipar Robert Jozić rođen je 1978. godine i član je Hrvatske udruge likovnih umjetnika u Splitu. Diplomirao je kiparstvo na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, a 2010. godine upisuje doktorski studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Slavomira Drinkovića.

Uz brojne samostalne izložbe sudjeluje na brojnim skupnim izložbama poput izložbe natječajnih radova za spomenik Anti Starčeviću u Osijeku 2006. godine, gdje osvaja glavnu nagradu za rad nastao u suradnji s kiparom i arhitektom Filipom Tadinom. S navedenim autorom ostvaruje cijeli niz radova te su dobitnici brojnih nagrada. [/box]

Glavni protagonist ovog interesantnog postava je gnu, životinja iz roda velikih antilopa, no koja je po fizionomiji apsolutni antipod općoj percepciji antilope. Iako su brojni, gnuovi se nalaze na samom dnu hranidbenog lanca i učestale su žrtve snagom i brzinom dominantnijih životinja. Robert Jozić ih postavlja u krug upravo jer je krug primjer savršene obrane.

Zahvaljujući formaciji kruga 300 Spartanaca uspjelo je oduprijeti se naletu brojnijih Perzijanaca pa tako zahvaljujući kružnoj formaciji i moji gnuovi, kao i vojnici jedan drugome čuvaju leđa i meni je osobno to likovno zanimljivo. U jednom prostranom prostoru poput Laube složit ćemo teatralnu kompoziciju tako da se dobije dojam kompaktnog krda, snažnih rogova, čime će se postići jedinstvena energija s kojom se doima kao da su stvarni.

Izrađeni su od iznimno tvrdog kartona na kojem se interveniralo crnom bojom što im daje slikarsku dimenziju i pojačava iskonsku priču i dinamiku. Nisu savršeni, ali već na prvi dojam bit će jasno i da svaki ima svoj karakter“, pojasnio je Robert Jozić postav s kojim nas sutra dočekuje u Laubi.

„Hrvatska umjetnost danas“ je do sada predstavila izložbe Zlatana Vehabovića, Lovre Artukovića, Ivane Franke, Kristiana Kožula, Kristine Lenard, Brune Pogačnika, Viktora Popovića, Marka Tadića, Alema Korkuta, tandema Žižić/Kožul, TARWUK, Paulinu Jazvić, Jelenu Remetin te Sinišu Majkusa, a serija se nastavlja prvom samostalnom izložbom Roberta Jozića u Kući za ljude i umjetnost.


Komentari