ZAGREPČANI, PRED VAMA JE UMJETNIČKI VIKEND! Besplatno razgledajte osamnaest izložbi diljem grada

FOTO: Antun Bukovec

Tijekom tri dana Zagrebačkog vikenda galerija, nastalog sa željom da publici omogući što lakši pristup umjetnosti i umjetnicima, posjetitelji će do nedjelje moći besplatno razgledati osamnaest izložbi diljem grada.

Ta zajednička manifestacija galerija i umjetničkih prostora u Zagrebu održat će se od 21. do 23. listopada u 16 galerija i desetak umjetničkih atelijera na Žitnjaku.

Uz osamnaest samostalnih i skupnih izložbi domaćih i inozemnih autora za vikend posvećen isključivo umjetnosti, priredit će se 29 različitih posebnih programa, stručnih vodstava kroz izložbe i galerije, performanse, neformalna druženja s umjetnicima.

“Zagrebački vikend galerija želi prije svega građanima grada Zagreba i zagrebačkim gostima olakšati pristup u galerije, omogućiti umjetnicima veću vidljivost i svim posjetiocima biti na usluzi pri pristupu likovnim radovima”, ističe se u najavi manifestacije Instituta za suvremenu umjetnost.

  • Institut za suvremenu umjetnost priredio je izložbu “Small but dangers: Frlauf (Verlauf)” slovenskih umjetnika Mateje Rojc i Simona Hudolina, koji su se posljednjih godina uspješno predstavili na brojnim izložbama suvremene umjetnosti u svijetu. U sklopu izložbe održat će se razgovor s umjetnicima i kustosom Tadejom Pogačarom. Umjetnici koji rade u Atelijerima Žitnjak otvorit će vrata svojih radnih prostora i predstaviti izložbu “Žitnjačke priče”.
  • Galerija Matice Hrvatske ugostit će izložbu Milivoja Bijelića “To mogu i ja”, tijekom koje će posjetitelji moći sudjelovati u izradi slike tog umjetnika tako da upisuju točkice u bojama u zadani raster na platnu strukturiran od mnoštva ‘homo rebusa’, što je svojevrsni umjetnikov zaštitni znak iz kojega izviru njegova autorska promišljanja i po kojem je međunarodno prepoznatljiv. Za svaku upisanu točkicu uplaćuje se po jedna kuna, a za sudjelovanje u izradi slike posjetitelji dobivaju i potvrdu da su s jednom ili više točkica sudjelovali u izradi slike umjetnika koji će u određenim terminima biti ondje nazočan.
  • Galerija Miroslav Kraljević sudjeluje s izložbom “Živjeti na kraju vremena” skupine umjetnika koji propituju budućnost čovječanstva, Galerija SC s izložbom “Oni dolaze” mladih umjetnica. Manuele Gospočić, Ane Vinković i Sunčane Vran, u sklopu koje će se moći razgovarati s njima, a Vran će izvesti i performans.
  • Galerija ULUPUH za vikend će zatvoriti svoju bijenalnu izložbu “Art Eco/ Višak” na temu eko-oblikovanja, a i Galerija Hrvatskog dizajnerskog društva tom će prigodom zaključiti svoj izložbeni projekt “U krugu škole: Zeleni val”.
  • Hrvatsko društvo likovnih umjetnika otvara vrata za svoje galerije “Bačva”, “PM” i “Prsten”, odnosno izložbe Nevenke Arbanas, “Listovi”, Jelene Bando, “Drugi – pravi prostor”, Marije Koruga, “Ljepota nije dovoljna”, Margarete Lekić, “Šuma” te Erica Del Castillo, “Ekvatorijalni pejzaži”. Za subotu se u tom prostoru priprema doručak i druženje s umjetnicima te vodstva po izložbama.
  • Oris – Kuća arhtekture donosi izložbe čileanskog studija za arhitekturu i umjetnost Pezo von Ellrichshausen “No More No Less” e suvremene čileanske arhitekture “Manifest, monomaterijal, preoblikovanje, krajobraz”.
  • Galerija 90-60-90 u “Pogonu” na Trnjanskom nasipu donosi izložbu crteža i prostornu instalaciju Borne Demela pod nazivom “Krhkost predodžbe o cjelovitosti osobe”.
  • Galerija Academia Moderna donosi izložbu slikara Deana Jokanovića Toumina, u Galeriji Spotmoći će se razgledati izložba Tanje Lažetić, “Gasoline Stations, Again”, a u Galeriji VN izložba Natalije Škalić “Okomito na ravninama”, u okviru koje će se održati i radionica za djecu.

Program možete pogledati na stranicama Instituta za suvremenu umjetnost.


Komentari