Zagrebačko kazalište mladih otvara sezonu s Fellinijevom “Probom orkestra”

FOTO: zekaem.hr

Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) novu sezonu 2018./19. otvorit će u subotu 15. rujna premijerom predstave “Proba orkestra” koju po kultnom filmskom predlošku Federica Fellinija postavlja Edvin Liverić, a kao posebnost komada najavljena je originalna glazba Nina Rote u adaptaciji i kombinaciji s glazbom Merime Ključo koju glumci i glazbenici zajedno izvode uživo na sceni.

Fellinijev film iz 1978. “Proba orkestra”, smatran jednim od kapitalnih djela fantastičnog realizma, socijalna je alegorija krize talijanskih olovnih godina koja ni četrdeset godina kasnije niti malo ne gubi na svojoj aktualnosti i društvenoj kritici, stoji u najavi.

“Dapače, čini nam se kao da je danas stvarana i kao da govori upravo o nama. Taj je orkestar simbol našeg društva i našeg vremena. Oslikava kaos koji živimo i agoniju nemogućnosti povratka harmoniji”, dodaje se.

Iako se sam film ne bavi konkretnim događajima, vanjska kriza u njemu prodire kroz sve pukotine crkvene kapelice iz 13. stoljeća u kojoj orkestar održava probe, sve dok se u jednom trenutku i zidovi ne sruše, a katastrofa rezultira žrtvama.

“Današnja Europa, pa tako i mi u njoj, prolazi kroz neke druge krize i agonije, ali bitke ostaju iste, a žrtve se i dalje broje”, ističe se u najavi: “Fellini nam kroz ironiju lagano otvara pogled u mogućnost tragedije. Ali jednako tako on upire prstom u sve nas i sve nas okrivljuje za suučesništvo u stvaranju tog kaosa i agonije. Svi smo mi uključeni u tu krizu i svi smo za nju odgovorni”.

Liverić, koji potpisuje i scenografiju, odlučio je “Probu orkestra” osuvremeniti i približiti današnjem gledatelju, pa je tako adaptaciju i dramatizaciju kultnoga predloška, za koji scenarij zajednički potpisuju Fellini i njegov čest koscenarist Brunello Rondi, na pozorniciZKM-a prepustio dramatičarki Nini Mitrović, smatrajući da njezino dramsko pismo podržava i snažno prožima Fellinijevski senzibilitet.

“Proba orkestra” ujedno je i posljednje djelo u nizu plodne glazbeno-filmske suradnje Federica Fellinija i skladatelja Nina Rote, pa je filmska glazba jednako bitan segment ZKM-ove nove predstave, u istoj mjeri koliko i njegov dramski predložak, a izvode je, po prvi puta, uživo na sceni ZKM-ovi glumci Milivoj Beader (tubist, bariton tuba), Robert Budak (udaraljkaš), Dean Krivačić (violinist, druga violina), Danijel Ljuboja (kontrabasist), Maro Martinović (violist), Nadežda Perišić Radović (flautistica), Dora Polić Vitez (violinistica, druga violina), Anđela Ramljak (trubačica), Slavko Sobin (violinist, prva violina), Petra Svrtan (klarinetistica), Mladen Vasary (dirigent), Marica Vidušić (harfistica) i Mateo Videk (pijanist).

Uz njih glume Barbara Prpić (novinarka), Frano Mašković (kamerman) i Pjer Meničanin (kopist), a u orkestru sviraju i mladi glazbenici Janko Franković (violončelist), Pavle Golubić (vibrafonist), Lana Juranić  (fagotistica) i Marin Živković (saksofonist).

Predstava se pretpremijerno može pogledati već u petak 14. rujna, a kostimografski ju osmišljavaju Decker+Kutić, oblikovatelj svjetla je Aleksandar Čavlek, dizajner zvuka Damir Šimunović, a ton oblikuje Miroslav Piškulić.


Komentari