Zagrebački velesajam proslavio okrugli rođendan: Izgrađen je po zamisli arhitekta Marijana Haberlea

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Zagrebački velesajam, međunarodno mjesto susreta, pokretač i promicatelj gospodarstva i poduzetništva slavi 110 godina svog neprekinutog rada i djelovanja. U to ime, danas su i položeni vijenci na spomenik nekadašnjem gradonačelniku Većeslavu Holjevcu.

Na događaje iz davne 1909. podsjetila je današnja direktorica Zagrebačkog velesajma Dina Tomšić.

“14.11.1909. se održala konstituirajuća sjednica društva Zagrebački zbor. Nasljednik je Zagrebački velesajam, što znači da obilježavamo 110 godina kontinuiranog rada.”

Posebno je značajna 1956. godina kada je gradonačelnik Većeslav Holjevac Velesajam premjestio preko Save, od kada započinje i njegov puni zamah. Prostor površine 565 tisuća kvadratnih metara projektirao je arhitekt Marijan Haberle. Nakon polaganja vijenca, direktorica je dodala – kao što gradonačelnik Holjevac na ovom mjestu gleda u Novi Zagreb, u budućnost, tako i mi. Kroz novi projekt koji se priprema očekujemo izgradnju sajamskog i kongresnog centra, piše Radio Sljeme.

Večeras u 19 sati održava se i Svečana Akademija, podsjetio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i potvrdio veliki značaj Većeslava Holjevca za Velesajam, ali i Zagreb te ga nazvao “narodnim herojem”.

Tako će se nastaviti proslava 110 godina Zagrebačkog velesajma na Svečanoj Akademiji s početkom u 19:00 sati u Kongresnom centru Zagrebačkog velesajma.

Uz dolazak visokih uzvanika Svečanu Akademiju svojim će dolaskom uveličati brojne istaknute osobe iz društvenog, političkog, kulturnog i sportskog života grada Zagreba i Republike Hrvatske, a druženje se nastavlja uz poseban glazbeni program i prigodan domjenak.


Komentari