Zagreb je prijestolnica, a Hrvatska domovina kravate! Velika smjena straže povodom Dana kravate!

foto:Academia Cravatica

Još jedna u nizu manifestacija kojom se svečano obilježava Dan kravate u Hrvatskoj, ali i svijetu današnja je Velika smjena straže Kravat pukovnije.

Započela je točno u podne ceremonijom stroja i naoružanja na Trgu bana Josipa Jelačića.

Nakon toga postroj je prošao Radićevom ulicom do Kamenitih vrata gdje je pješački postroj
tradicionalno izmolio molitve te postavio dvojicu stražara ispred Kamenitih vrata. Postroj se zatim vratio na Trg bana Jelačića gdje je postavio dvojicu stražara kod spomenika banu. Uslijedila je hodnja do Gospinog kipa ispred katedrale gdje su se također ostavila dvojica
stražara. Postroj je otišao na Tkalčićevu (smjerom Kaptol, Mikloušićeva, Tkalčićeva) te se vratio na Trg bana Jelačića gdje je ceremonijalno preuzeo stražare.

Odlaskom pred katedralu i preuzimanjem stražara završila je Velika smjena straže.

foto:Academia Cravatica

Deseta je jubilarna godina kako Kravat pukovnija u organizaciji Academie Cravatice i Turističke zajednice Grada Zagreba jaše užim centrom grada Zagreba, promovirajući Zagreb kao prijestolnicu i Hrvatsku kao domovinu kravate. Danas, 18. listopada 2020. posebna je, ali i svečana Velika smjena straže. Zahvaljujem svim pripadnicima koji su kroz ovih 10 godina bili dio Kravat pukovnije i veselim se što ćemo nastaviti ovaj zahtijevan, ali nadasve nadahnjujući projekt. Raduje me što je javnost prepoznala poruku koju kroz medij kravate šaljemo svijetu, ali i činjenica da je sve više mladih ljudi zainteresirano za sudjelovanje u programu Kravat pukovnije”, istaknuo je zapovjednik Kravat pukovnije Željko Matejčić.

foto:Academia Cravatica

Podsjećamo, u povodu obilježavanja Dana kravate održano je vezivanje kravate na četrdesetak zagrebačkih spomenika te i u drugim gradovima u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Vrijedi spomenuti i sudjelovanje pedagoških ustanova jer je obilježavanje Dana kravate ugrađeno u preporučene slobodne školske aktivnosti od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Osobito nam je zadovoljstvo izvijestiti kako je Academia Cravatica predložila svim hrvatskim euro-parlamentarcima da se obnovi inicijativa za proglašenje Dana kravate u Europskom parlamentu što je s njihove strane sa zadovoljstvom prihvaćeno.

Pored toga, Igor Rudan, hrvatski znanstvenik svjetskog ugleda kojeg je AC prošle godine imenovala veleposlanikom kravate, započeo je svoje djelovanje na toj počasnoj funkciji snažnim tempom.

Komentari