Walt protiv Valtera: filmski dvoboj koji nesmijete propustiti

Foto: Facebook/Kset

Kao uvod u novu sezonu dvoboja filmova u KSET-u koja počinje 8.10. u 19:00, gdje će u jednom kutu ringa stajati Disney film, a u drugom film s prostora bivše Jugoslavije, donosimo vam autobiografski film “Walt before Mickey” i partizanski film “Valter brani Sarajevo”.

1901. godine u zasigurno prekrasnom kvartu Hermosa u Chicagu je rođen Walter Elias “Walt” Disney, pionir američke animacije. Od djetinjstva ga je zanimalo crtanje te je pohađao satove umjetnosti. Ranih dvadesetih odlazi u Kaliforniju gdje osniva Disney Brothers Studio s bratom Royem.

1919. godine u zasigurno nekoć ratarskom selu Prijepolje u zapadnoj Srbiji je rođen Vladimir Perić – Valter, uzor pionira diljem SFRJ. Od djetinjstva se sam uzdržavao i školovao zbog lošeg materijalnog stanja obitelji. 1940. godine odlazi u partiju, a dolaskom rata i u partizane.

Dok je američki Walter zadužio svjetsku kinematografiju svojim pionirskim djelovanjem i neprebrojivim uspjesima, priznanjima i ispunjenim kino dvoranama, a njegove formativne godine su ekranizirane filmom “Walt before Mickey”, prema knjizi “Walt Before Mickey: Disney’s Early Years” Timothyja Susanina, njegov jugoslavenski imenjak je zadužio jugoistočnu Europu legendom o bratstvu i jedinstvu u obrani Sarajeva od trećeg Reicha, prema kojoj je snimljen film “Valter brani Sarajevo”.

Projekcije počinju u 19 sati, a ulaz je besplatan.


Komentari