Vintage Industrial Bar obilježava 50 godina karijere Jimija Hendrixa

PETAK 2.2.2018. /// KARTE NA ULAZU U KLUB: 10/20 kn

Petak 2. veljače rezervirajte za Vintage Industrial i s nama odajte počast legendarnom Jimiju Hendrixu, njegovoj karijeri, ali i albumima koji slave 50 godina, a probila su zlatnu tiražu (preko milijun LP-a):

  1. ‘Axis: Bold As Love’ (’67./’68.)
  2. ‘Electric Ladyland’ (’68.)

Obizrom da je prošlo 50 godina, Jimijeva glazba je samo dokaz rock klasika koji se slušaju i dan danas sa velikim zadovoljstvom, a upravo zato će ovaj koncert biti većinom i posvećen pjesmama s ta dva albuma.

Najlogičniji odabir za ovaj koncert su definitivno Rock Masters i Vedran Božić, obzirom da je on jedan od malobrojnih sretnika koji su imali priliku svirati klupski session sa Hendrixom. Taj nastup dogodio se 1969 u Frankfurtu a slike tog susreta i dvodnevng druženja izašle su u službenoj biografiji satava Jimi Hendrix Experience. 

Osim Vedrana Božića koji svira gitaru i pjeva svoj obol dali su Tomas Krkač, bas/ back vocal i Slavko Pintarić-Pišta bubnjevi.

James Marshall Hendrix “Jimi” Hendrix (Seattle, 27. studenog 1942. – London, 18. rujna 1970.), američki glazbenik. Legenda rock glazbe i gitaristički genij. Bio je pionir, inovator i samouki ljevoruki gitarist koji je presudno utjecao na rock, blues, jazz, soul, R&B i druge glazbene stilove.

Poznat je po sviranju gitare sa zubima i iza leđa. Učio je svirati nadahnut glazbenicima kao što su B.B. King, Muddy Waters, Robert Johnson i Chuck Berry. Na poziv producenta i menadžera Chasa Chandlera (bivši basist sastava The Animals), odlazi u London, gdje započinje svoju povijesnu karijeru s basistom Noelom Reddingom i bubnjarom Mitchom Mitchellom. Preminuo je 18. rujna 1970. godine u Londonu.

Electric Ladyland treći je i posljednji studijski album britansko-američkog rock sastava The Jimi Hendrix Experience, kojeg 1968. godine objavljuje diskografska kuća Reprise Records.

Producent i autor na većini materijala bio je Jimi Hendrix, koji je ovim albumom pokazao svoj vrhunac gitarskog umijeća. Album osim što je posljednji studijski snimak Experienca, također je i posljednji studijski album Hendrixa. Originalni omot album bio je kontraverzan jer je na prednjoj strani imao sliku nekoliko golih žena te je kasnije zamijenjen sa likom Jimia Hendrixa. Nakon toga posljednje dvije godine Hendrix provodi tražeći nove članove za sastav i snimajući nove pjesme.

U 2003. godini, album je zauzeo 54. mjesto na popisu “500 najboljih albuma svih vremena” časopisa “Rolling Stone”.

DISKOGRAFIJA:

The Jimi Hendrix Experience:
Are You Experienced (1967.)
Axis: Bold as Love (1967.)
Electric Ladyland (1968.)

Jimi Hendrix/Band of Gypsys:
Band of Gypsys (1970.) (uživo)

Posthumni albumi:
The Cry of Love (1971.)
Rainbow Bridge (1971.)
War Heroes (1972.)
Loose Ends (1974.)
Crash Landing (1975.)
Midnight Lightning (1975.)
Nine to the Universe (1980.)
Radio One (1988.)
First Rays of the New Rising Sun (1997.)
South Saturn Delta (1997.)
Valleys of Neptune (2010.)


Komentari