UZ HRANU, PIĆE I PRIČE: Upoznajte Božić na norveški način

FOTO: 50 Degrees North

Predstavljanje norveškog Božića omogućiti Etnografski muzej u Zagrebu 7. prosinca od 18 do 20 sati, u suradnji s Ambasadom Kraljevine Norveške i Hrvatsko-norveškim društvom.

Norveška prije nije bila kršćanska zemlja, a Yule je označavao slavlje usred zime, točnije pogansko slavlje završene žetve skandinavskih zemalja te njihovo veselje proljeću. Danas to vrijeme za stanovnike na Sjeveru označava božićno vrijeme, početak zime, vrijeme najdužih noći i najkraćih dana. U Norveškoj sunca nema čitav mjesec, stoga za njih zima znači samo nekoliko sati sunčeve svjetlosti.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Posjetite muzej i saznajte ostale zanimljivosti o norveškoj kulturi i tradiciji, a uz čaroliju tradicionalnih običaja sa Sjevera, koja uključuje i upoznavanje s tradicionalnom božićnom kuhinjom Norveške, moći ćete pratiti i predavanje norveške ambasadorice Asrid Versto. Ulaz je besplatan.

Više o samom događaju možete pratiti i na Facebooku.[/box]

Božić u Norveškoj

Za mnoge to nači svjetlost i toplinu, a okupljanje obitelji i prijatelja radi zajedničkog izrađivanja božićnih ukrasa, postavljanje zastave, figura ili kipova sa željom dobrodošlice, ukrašavanje uglavnom bijelim božićnim svjetlima radi dojma elegancije, pravljenje kućice od medenjaka, jedenje pudinga od riže sa šećerom, cimetom i maslacem samo su neke od tradicija Božića u Norveškoj, a budući da božićno ukrašavanje započinje poprilično rano, božićno raspoloženje dugo traje.

 


Komentari