Upoznajte povijest kultnih zagrebačkih grafita

Promocija monografije “STREET/ART/ZAGREB” 10. 2. 2017. u 19:30 sati, Centar KNAP, Ivanićgradska 41a.

Kakav je vaš stav prema gradskim grafitima? Za neke su oslikane fasade čin delikvencije, za druge forma moderne umjetnosti. Bez obzira na individualne stavove, činjenica je da grafiti pobuđuju sve veći interes i u akademskim krugovima, te su već neko vrijeme predmet ozbiljnih kulturoloških i socioloških studija.

Taj interes kulturne scene za ovaj supkulturni fenomen iskazan je i objavljivanjem luksuzne fotomonografije “STREET/ART/ZAGREB”, autorice Anje Planinčić. Njezina publikacija, u izdanju Centra kulture na Pešćenici, važan je prinos proučavanju fenomena grafiterske umjetnosti u Zagrebu.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Ova zanimljiva fotomonografija sastoji se od čak 280 stranica na kojima je predstavljeno više od 200 grafiterskih radova i 95 autora. Obuhvaćeni su radovi koji su u posljednjih 15 godina obilježili zagrebačke ulice. Kako ulični grafiti nisu umjetnost koja nastaje s ciljem trajanja, ovom se publikacijom nastoji od zaborava i od novih premaza boje sačuvati neke od upečatljivijih radova. Izdanje obuhvaća uličnu umjetnost s Pešćenice, kao i s područja cijelog Zagreba.[/box]

Ulična umjetnost dio je identiteta grada Zagreba. Ocrtava njegovo urbano lice. Lice suvremene europske metropole. Na zagrebačkim zidovima, pod mostovima, u pothodnicima i na mnogim drugim manje vidljivim mjestima nalaze se radovi koji zaslužuju biti zapamćeni, a mnogo puta su skriveni od očiju šire javnosti.” izjavila je za knap.hr  autorica Anja Planinčić.

U nastavku dodaje: “Osim domaćih autora, na ulicama grada Zagreba nalazi se i niz radova umjetnika iz cijeloga svijeta. Oslikani zidovi čine žive ulične galerije dostupne svima, galerije koje dinamikom nekih vanjskih okolnosti mijenjaju svoje postave. Priča o grafitima, ove foto monografije, kreće s Peščenice no pokušat će zaokružiti i prezentirati cijelu zagrebačku scenu. Tako će ova foto monografije biti svojevrsni album izabranih djela ulične umjetnosti grada Zagreba s početka milenija.”

Organizatori napominju i kako će se na promociji prikupljati dobrovoljni prilozi za drugo izdanje fotomonografije, te su donacije u tu svrhu dobrodošle.

Stoga vas pozivamo da podržite daljnju promociju street umjetnosti, a ako želite, možete nam i iznijeti svoje dojmove i razmišljanja o grafiterstvu kao formi umjetničkog izričaja.

>>> SVJETLOSNI SPEKTAKL U ZAGREBU: U Art Parku grafiti kakve još niste vidjeli

 


Komentari