UOČI 400. GODIŠNJICE SMRTI: Faust Vrančić – hrvatski vizionar i znanstvenik

Jedna od najistakntuijih osoba cjelokupne hrvatske kulturne i znanstvene povijesti.

U petak 20. siječnja navršava se 400. godišnjica smrti Fausta Vrančića, hrvatskog polihistora, izumitelja, leksikografa, diplomata i biskupa, a povodom tog jubileja Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti organizira tijekom 2017. nekoliko prigodnih događanja.

Faust Vrančić jedna je od najistaknutijih osoba cjelokupne hrvatske kulturne i znanstvene povijesti, pravi renesansni čovjek koji se ostvarivao u različitim područjima i čiji nam život i djelo i danas mogu biti nadahnuće. Poput Ruđera Boškovića i Nikole Tesle, i Vrančić je bio veliki vizionar, čovjek ispred svoga vremena.

Vrančić nam daje primjer kako se humanističke i tehničke znanosti mogu skladno povezivati i prožimati s ciljem izgradnje boljeg i naprednijeg svijeta. Bio je jedan od onih hrvatskih humanista koji su na različite načine pridonosili kulturnom i znanstvenom razvoju Europe, a istovremeno i afirmaciji hrvatskog jezika i kulture. Iako je veći dio života, kao i mnogi hrvatski znanstvenici, proveo izvan Hrvatske, kao pravi domoljub trajno je ostao povezano s njom. 


U današnje vrijeme ubrzanog tehnološkog napretka Vrančić nam šalje poruku koliko je važno biti u toku sa suvremenim znanstvenim i tehničkim dostignućima, ne zaboravljajući istovremeno niti osnovne vrednote na kojima počiva ljudska civilizacija”, izjavio je povodom 400. godišnjice smrti Fausta Vrančića predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić.

Prigodni događaji povodom godišnjice smrti

Tijekom 2017. godine u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti povodom 400. godišnjice smrti Fausta Vrančića (1551.-1617.), hrvatskoga polihistora, izumitelja, leksikografa, diplomata i biskupa organizirati će se nekoliko prigodnih događanja.

Na dan Faustove smrti 20. siječnja u s početkom u 11,00 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (mala dvorana), održat će se edukativna multimedijalna radionica “Faust Vrančić – Upoznajmo hrvatsku znanstvenu baštinu” (voditelji dr. sc. Marijana Borić, Vanja Flegar prof. i Ivan Reljić mag.).

Najavljene aktivnosti nastavak su događanja kojima je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti sudjelovala u obilježavanju 400. obljetnice Vrančićeva djela “Novi strojevi”.

Akademija je bila pokroviteljem međunarodnog znanstvenog skupa “Faust Vrančić i njegovo doba” u organizaciji Memorijalnog centra Faust Vrančić, a u Strossmayerovoj galeriji starih majstora upriličena je izložba o Faustu Vrančiću s nizom popratnih događanja u organizaciji projekta Upoznajmo hrvatsku znanstvenu baštinu.

U sklopu ciklusa predavanja koja se održavaju u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, na Strossmayerovom trgu 14 u Zagrebu, održati će se 2. veljače s početkom u 18 sati, predavanje dr. sc. Marijana Borić pod naslovom “Faust Vrančić – 400. godina poslije”.

Komentari