Umjetnici prijavite se na RESHAPE

Foto: Facebook/ Reshape
RESHAPE želi okupiti profesionalce iz Europe i Južnog Mediterana u eksperimentalnom procesu ne bi li zajednički razvili vlastite eksperimentalne prakse te transformirali umjetnički sektor.
Politički, ekonomski i tehnološki zaokreti u društvu iz temelja mijenjaju način stvaranja, predstavljanja i percipiranja izvedbenih umjetnosti. S jedne strane se produbljuju postojeće nejednakosti kada je u pitanju mobilnost umjetnika i njihovih radova, dok s druge strane tržište ne uspijeva osigurati da raznolike estetike i diskursi dopru do publika širom Europe. Umjetnost još uvijek u većoj mjeri funkcionira u organizacijskim okvirima koji nisu integrirali spomenute transformacije. U isto vrijeme, kada je u pitanju rad umjetnika, sve se više zamagljuju granice između država, disciplina i sektora.
Inovativne organizacijske strukture i inovativni projekti postoje širom kontinenta i eksperimentiraju s raznim strategijama ne bi li angažirali raznolike publike, realizirali intersektorsku suradnju te u isto vrijeme ostali vjerni vrijednostima koje su sami definirali. Te inicijative, iako često krhke i razjedinjenje, predstavljaju signale ili indikatore budućih modela rada i njihovog mogućeg razvoja. RESHAPE istražuje takve inovativne strukture osiguravajući im vrijeme i mjesto za zajednički rad u transnacionalnom kontekstu ne bi li zajednički promislili kako će polje izvedbenih umjetnosti u budućnosti biti organizirano.
Na Forumu u Lublinu započet će s razvojem 5 prototipa, svaki od njih će okupiti 8 pojedinaca koji će zajednički raditi kroz 2 godine razvijajući kreativna rješenja za 5 gorućih izazova suvremenog umjetničkog i kulturnog polja:
  • Umjetnost i zajednica: Kako umjetnost može podržati građane koji se zajedno aktiviraju?
  • Pravedni modeli upravljanja: Kako stvoriti otvorene, uključive i fleksibilne modele upravljanja?
  • Umjetnost i društvo: Kako bolje razumjeti i promicati važnost umjetnosti u društvenom tkivu?
  • Solidarno financiranje: Kako solidarno financiranje može osigurati vitalnost suvremenog stvaranja?
  • Transnacionalne / postnacionalne umjetničke prakse: Koji su okviri rada i alati umjetnicima potrebni za transnacionalno djelovanje, te kako ih osigurati?
Prijavi se!

Podijelite svoju praksu u RESHAPE Direktoriju ako mislite da vaše ideje i prakse mogu biti inspirativne za druge profesionalce iz Europe i Južnog Mediterana. Prvi rok za prijavu: 15.02.2019. Obrazac za prijavu pronađite ovdje. Prijave će biti ponovno otvorene u tijeku trajanja projekta.

Sudjelujte na Forumu u Lublinu ako želite susresti druge umjetnike i kulturne radnike koji promišljaju načine na koje mogu svoje prakse prilagoditi društvenim promjenama. Konferencija je besplatna, a mi nude se djelomično ili potpuno pokrivanje putnih troškova i smještaja. Rok za prijavu: 31.01.2019. Obrazac za prijavu pronađite ovdje.
Postanite RESHAPER ako se želite priključiti još sedmoro drugih Reshapera s kojima ćete razvijati rješenja za spomenute probleme kroz period od dvije godine. Pokriveni su svi troškovi provedbe aktivnosti i honorar za rad. Rok za prijavu: 31.01.2019. Obrazac za prijavu pronađite ovdje.


Komentari