Udruga Academus godinama radi na sprječavanju nasilja među mladima

Foto: PR

Od 28. do 30. rujna, u Andrijaševcima, mjestu nadomak Vinkovaca održava se 7. po redu humanitarna manifestacija „Pjesmom i sportom protiv nasilja u spomen na Josipa Klasnića“ u organizaciji lokalne udruge Academus. Manifestacija se organizira u spomen na mještanina Josipa Klasnića tragično preminulog 2008., žrtvi maloljetničkog i vršnjačkog nasilja. Ova manifestacija posebno je značajna ovih dana zbog nedavnog fizičkog sukoba u središtu Vinkovaca u kojemu je skupina mladića pretukla i nanijela teške i po život opasne ozljede Ivanu Mikuljanu, mladiću iz Andrijaševaca.

Upravo zbog takvih nesretnih događaja cilj ove manifestacije je, kako ističu u Udruzi, osvješćivanje i educiranje mladih o problemu maloljetničkog i vršnjačkog nasilja koje je često prisutno u našem društvu. Stoga, članovi udruge Academus, koja okuplja mlade ljude s područja Općine Andrijaševci u svrhu podizanja kvalitete života, nastoji ovom manifestacijom ponuditi dodatan sadžaj u Općini kako bi se djeca i mladi kroz sportske, zabavne, društvene i edukativne aktivnosti povezivali i družili. Svake godine nastoji se ponuditi što bogatiji i kvalitetniji program, pa se tako organiziraju edukativna predavanja i radionice o nenasilju, sportska natjecanja u nogometu, košarci, rukometu, paintballu, natjecanja u kuhanju fiša, plesne radionice, koncerti domaćih estradnih zvijezda, i posebno zanimljiva Tamburaška večer na kojoj dobrovoljno nastupaju brojni tamburaški sastavi s područja Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije. Najveću potporu manifestaciji daje lokalna samouprava i sponzori te brojne lokalne udruge, poduzetnici, ugostitelji i pojedinci koji se uključuju u njenu organizaciju. Manifestacija je humanitarnog karaktera, jer cijeli prihod od manifestacije dodjeljuje se potrebitim obiteljima s područja Općine – obiteljima s djecom s teškoćama u razvoju ili obiteljima s više djece slabijeg imovinskoga stanja. Ovogodišnji prihod donirat će se Ivanu Mikuljanu, odlučeno je u Udruzi.

 PROGRAM MANIFESTACIJE:

28.09.18 PETAK

 17:30 h – nogometna utakmica juniora NK Frankopan: HNK Vukovar 91 – stadion Goričice, Andrijaševci

 18:00 h – EDUKATIVNO PREDAVANJE ZA MLADE, Osnovna škola I.B. Mažuranić, Organizator: Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe droga i opojnih sredstava Vukovarsko-srijemske županije

 20:30h – KONCERT: MLADEN GRDOVIĆ

predruga: Slavonski suton

 29.09.18  SUBOTA 

15:00 h – prezentacija paintball udruge „BUF“, školsko igralište

 16:00 h – ”Nitko ne može sam” – serija predstavljanja mladih proaktivnih ljudi iz zajednice

Udruga Retrospektiva; Osnovna škola I.B.Mažuranić (5.-8. razred)

 17:00 h – ”Mir i ljubav za sve” – radionica o važnosti nenasilne komunikacije

Voditelj – Mia Filipov; Osnovna škola I.B. Mažuranić (5. i 6. razredi)

 18:00h – predavanje o astronomiji – promatranje nebeskih tjela kroz teleskope

Organizator: astronomsko društvo „Anonymus“ Valpovo

 20:30 – plesna radionica ”Rockabilly Jive” – 50’s

nastup grupe Greasy Flat4

 22:00 – DJ Nierro – „Plesnjak“ (50’s & 60’s)

 30.09. NEDJELJA 

 11:00 h – misa za pokojnog Josipa Klasnića, te za ozdravljenje Ivana Mikuljana, crkva Sv.Andrije, Andrijaševci

 14:00 – Street basket – turnir u uličnoj košarci

 20:00 – TAMBURAŠKA VEČER

TS Veritas; Sanjalice; Endemi; Berdaševa priča; Lucky band; Dijamanti; Pravi put


Komentari