Ubrzo počinje 41. po redu SFeraKOn: Pripremljena su brojna iznenađenja!

Miroslav Silović.

SFeraKon, najstarija i najveća hrvatska konvencija koja okuplja ljubitelje znanstvene fantastike, fantastike, horora i srodnih žanrova u ovom dijelu Europe, ove godine na zagrebačkom FER-u od 10. do 12. svibnja uz brojne ugledne goste! Captain Ghostly je alter ego pod kojim se krije Mattias Story, cosplayer iz Belgije i upravo on dolazi na ovogodišnje izdanje SFerakona!

Mattias svoje impresivne oklope najčešće izrađuje od EVA pjene, a svoja znanja o tehnikama izrade i materijalima voli dijeliti kroz lekcije na internetu i radionice na konvencijama. Ovaj veliki ljubitelj animea ipak preferira cosplayati likove iz filmova i igara. Svoju prvu nagradu je osvojio već s prvim oklopom, Sauronom iz filmske trilogije Gospodar prstenova.

Velika ljubav prema zlikovcima očituje se i u drugim izborima jednako impresivnih kostima: u cosplayu Ornsteina iz igre Dark Souls osvojio je 2. mjesto na belgijskom WCS-u (World Cosplay Summit), a sa svojim Imperiusom iz Diabla nagradu za najbolji kostim na nizozemskom Comic Conu. “Just go for it“; njegov je savjet za sve one koji se pitaju kako početi cosplayati ili kako usavršiti neku vještinu, a cosplay općenito smatra mješavinom performansa, craftinga i šivanja.

Zanimljivo je što u nijednom kostimu ne pokazuje svoje lice, a zašto je to tako će objasniti na SFerakonu. U prijašnjim najavama smo pisali o još dva velika imena znanstveno – fantastične scene koja će biti gosti SFerakona – spisateljica i autorica svjetski poznate trilogije Rebel of the Sands, Alwyn Hamilton te John Kovalic, crtač stripova, ilustrator i pisac, rođen u Manchesteru, u Engleskoj, a kod nas je možda najpoznatiji kao ilustrator društvenih igara, čemu će posvjedočiti svi igrači Munchkina, dok je u međunarodnim vodama najpoznatiji po stripu The Dork Tower.

Ne propustite njihova predavanja! Kao i svake godine, na konvenciji će se predstaviti niz udruga koje se bave znanstvenom fantastikom, a posjetitelji će uživati u brojnim igraonicama, turnirima i demonstracijama RPG igara, kao i u sajmu knjiga, prodajnoj izložbi i naravno cosplay-u. Vrlo zanimljiva izložba biti će izložba kostima najpoznatije hrvatske cosplayerice Tajane Štasni, koja ima više od sedamnaest godina staža.

Možda najbitnija izložba je ona dječjih radova, a koji su pobjednici nagradnog natječaja SFerice te će ista biti izložena tijekom trajanja SFeraKona.

Sve navedeno samo je dio sjajnog programa koji vas očekuje za samo deset dana, a o kojem ćemo vas redovito izvještavati! Za sve ostale informacije pratite nas na službenoj stranici: http://sferakon.org/, dok točan program možete naći  na http://program.sferakon.org.


Komentari