U MSU-u otvorena izložba ‘Glas umjetnika’

FOTO: Wikipedia

Izložba “Glas umjetnika/I Am The Mouth”, otvorena u petak u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu, predstavlja djela suvremenih umjetnika iz srednje i istočne Europe iz zbirke Art Collection Telekom nudeći, kako je rečeno na otvorenju, rijetku i važnu priliku za hrvatsku publiku da vidi, doživi i čuje glas niza autorica i autora koji već niz godina aktivno djeluju na međunarodnoj sceni.

Izložba je organizirana u suradnju MSU-a i zbirke Art Collection Telekom, koja okuplja zanimljive i vrijedne radove umjetnika iz zemalja čije nam suvremene scene nisu dovoljno dobro poznate, priopćili su u subotu iz MSU-a.

Umjetnice i umjetnici zastupljeni na izložbi imaju različit osobni odnos, uvjetovan životopisom, prema povijesnim i društvenim događajima koji su tijekom prošlih desetljeća bitno obilježili kulturni prostor na istočnom i jugoistočnom dijelu Europe.

Neke od njih MSU je već predstavljao u nekim ranijim projektima, npr. Bracu Dimitrijevića, Zofiju Kulik, Nedka Solakova, Kristinu Ivanosku, Janeta Čalovskog, Šejlu Kamerić, te hrvatske umjetnike Igora Grubića, Marka Tadića, Luku Kedžu, Vladu Marteka i Mladena Stilinovića.

No, tu je i cijeli niz umjetnika čija se djela izlažu prvi put: Nevin Aladag, Anatolij Belov, Geta Brătescu, Levan Čelidze, Aleksandra Domanović, Petra Feriancova, Ksenia Gnilicka, Ion Grigorescu, Aneta Grzeszykowska, Nilbar Güreş Petrit Halilaj, Lesja Homenko, Pravdoljub Ivanov, Nikita Kadan, Mi Kafchin, Alevtina Kakhidze, Genti Korini, Eva Kotátková, Volodimir Kuznjecov, Nino Kvirivišvili, Piotr Lakomy, grupa Little Warshaw, Şükran Moral, Ciprian Mureşan, Lada Nakonečna, Vlad Nanca, Paul Neagu, Paulina Olowska, Roman Ondák, Dan Perjovschi, Cristian Răduţă, Stepan Riabčenko, Slavs and Tatars, Iza Tarasewicz i Agnieszka Polska, umjetnica čiji je rad i nadahnuo izložbu.

Uz radove pedesetak umjetnika iz 14 zemalja srednje i istočne Europe (Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Gruzije, Mađarske, Kosova, Makedonije, Poljske, Rumunjske, Srbije, Slovačke, Turske i Ukrajine), izložba premijerno prikazuje i nova djela pozvanih hrvatskih autorica Hrvoslave Brkušić, Vlatke Horvat i kolektiva ISTE kojeg je inicirala i vodi Andreja Kulunčić.

Ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić na otvorenju je zahvalila svim suradnicima, svim umjetnicima na izložbi te partneru Deutsche Telekomu, naglasivši kako joj je zadovoljstvo što MSU novu izložbenu sezonu otvara tom velikom i značajnom međunarodnom izložbom.

U ime kustoskog kima, Nathalie Hoyos, Radmile Ive Janković i u svoje ime, kustos Rainald Schumacher pozvao je publiku da posebnu pozornost obrati na razne aspekte izložbe te radove kroz koje umjetnici svoj glas o njima bitnim temama, osim vizualnim jezikom, također iskazuju kroz glazbu i zvuk.

Izložbu je otvorila izaslanica zagrebačkog gradonačelnika Mirna Rudan Lisak, koja je zahvalila svima koji su sudjelovali u njezinoj realizaciji, napomenuvši kako je riječ o međunarodnome projektu koji pridonosi povezivanju i umrežavanju profesionalaca, stručnjaka i umjetnika raznih zemalja, te služi kao još jedan dokaz “kako fantastični, upravo svjetski projekti mogu nastati kada se udruže kulturni i korporativni sektor”.

Izložba je otvorena do 18. ožujka, a u sklopu posjeta izložbi može se preuzeti i digitalno vodstvo putem aplikacije Art Collection Telekom na iPhone i Android mobilnim uređajima.


Komentari