U čast jednom od najvećih rock bendova: U Vintage stiže The Doors Real Tribute

SUBOTA 30.9.2017 | THE DOORS REAL TRIBUTE @Vintage Industrial Bar. Start 20:00 | Početak programa 22:00 h I Koncert: 23:30 h I Karte: 10 kn (studenti) / 20 kn

U subotu 30. rujna, stiže THE DOORS REAL TRIBUTE u Savsku 160, koji će odati počast The Lizzard Kingu – Jimu Morrisonu i The Doorsima svirajući presjek karijere jednog od najvećih rock bendova, posebice kad je riječ o blues psihodeliji.

Iz okolice Novog Sada dolaze Lost Paris Tapes koji se trude biti što autentičniji, i što se tiče tehničke, ali i vizualne strane. U bendu su sve vrhunski glazbenici, a spomenut ćemo da je s njima surađivao i Robert Telčer (gitarist Partibrejkersa, Boye, Muzika Poludelih…)

The Doors je američki psihodelični rock sastav. Nastaju 1965., a prvi album izdaju 1967. godine. Glazba je svojevrsna mješavina bluesa, rocka i popa – sve to umotano u psihodelični stil glazbe.

Tekstovi Jima Morrisona nastaju pod utjecajem Aldousa Huxleya, Williama Blakea – od koga preuzima ideju da: ‘Put pretjerivanja vodi do palače mudrosti – The road of excess leads to the palace of wisdom’. Neizostavan uzor je i Friedrich Nietzsche te francuskih simbolistički pjesnici kao što su Baudelaire i Rimbaud – od kojeg pruzima ideju ‘dugoročnog poremećaja osjetila da bi se prodrlo u nepoznato’.

Ime ‘The Doors’ predstavlja vrata koja otvaraju nepoznato, bazirajući se na idejama W. Blakea i Huxleya, koji u svojoj knjizi ‘Vrata percepcije’ testira djelovanje meskalina i zaključuje da droga otvara ventil u mozgu. Taj ventil filtrira podatke koje primamo percepcijom te nas prisiljava da stvarnost promatramo ‘utilitarno’, odnosno promatramo predmete na način na koji su nam evolutivno korisni, dok pod utjecajem psihoaktivnih droga, ventil se otvara i propušta sve podatke stoga počinjemo percipirati predmete onakve kakvi jesu sami po sebi.


Komentari