U Arheološkom muzeju polaznici će učiti o tome funkcionira muzej

hr.wikipedia.org

Arheološki muzej u Zagrebu početkom ožujka počinje sa edukativnim programom “Muzej iza kulisa – škola u muzeju”. Edukativni program je besplatan, a cilj mu je popularizirati muzejski rad i razbiti mit o statičnosti muzeja kao zgrade koja skuplja predmete spremljene u vitrine kako bi ondje “skupljali prašinu”.

Program je namijenjen starijima od 15 godina, a trajat će do lipnja. Prijave se primaju do 28. veljače, najavljeno je iz Arheološkog muzeja.

“Muzej iza kulisa – škola u muzeju” svojim polaznicima će objasnit što je to muzej, čemu služi, od kojih prostorija i odjela se sastoji, koji se sve poslovi u muzeju obavljaju te tko ih obavlja.

Govorit će se i o izložbenom prostoru u muzeju, o tome kako on izgleda te što sve mora sadržavati i što je sve potrebno kako bi se postavila prava muzejska izložba.

Naglasak je stavljen i na muzejsku dokumentaciju, u kontekstu čega će se objasniti kako se i zašto muzejski predmeti dokumentiraju te u kojoj mjeri je rad muzejskog dokumentarista povezan s radom kustosa.

S obzirom na to da je edukacija nezaobilazan segment muzejskog rada ,jedno od predavanja bit će usmjereno na njezinu važnost i potencijale.

Restaurator će govoriti o konzervaciji i restauraciji arheoloških predmeta, ali i o upravljanju u muzejima te o društvenoj ulozi i odgovornosti suvremenog muzeja.

Predavanja će pratiti praktični rad, a polaznici će imati priliku razgledati i druge zagrebačke muzeje i aktualne izložbe. Na kraju će prolaznici moći provjeriti svoje znanje i dobiti priznanje za sudjelovanje.


Komentari