U Arheološkom muzeju otvara se izložba ‘Povratak u prošlost – bakreno doba u sjevernoj Hrvatskoj’

U četvrtak 30. kolovoza 2018. godine u 19 sati, u Arheološkom muzeju u Zagrebu otvorit će se izložba „Povratak u prošlost – bakreno doba u sjevernoj Hrvatskoj“.

Autorice Izložbe Jacqueline Balen, Ina Miloglav i Dragana Rajković prikazale su život populacija u bakrenom dobu na području sjevernog dijela Republike Hrvatske, njihovu međuovisnost i komunikaciju s ostalim dijelovima europskog kontinenta te kontinuitet života na prostoru Hrvatske.

Izložba prikazuje sve aspekte života eneolitičkog čovjeka kroz razdoblje od približno 2000 godina, kroz izradu predmeta za svakodnevnu upotrebu, ukrašavanje tih istih predmeta, načina organizacije naselja, prehrane, religije i kulta, iskorištavanja sirovina te zagrobnoga života.

Na izložbi se mogu vidjeti, uz neke od najreprezentativnijih predmeta bakrenog doba, i najnoviji pronađeni, do sada još neobjavljeni, predmeti kultura bakrenoga doba koje su obitavale na prostoru sjeverne Hrvatske. Tijekom trajanja izložbe Arheološki muzej u Zagrebu organizirat će niz popratnih događanja i ugostiti tri izložbe s tematikom bakrenog doba.

Izložba je otvorena za posjetitelje od 31. kolovoza do 19. studenog 2018. godine.

Autorice izložbe: Jacqueline Balen (Arheološki muzej u Zagrebu), Ina Miloglav (Odsjek za arheologiju, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) i Dragana Rajković (Arheološki muzej Osijek)

Predmete na izložbi ustupili su: Arheološki muzej u Zagrebu, Arheološki muzej Osijek, Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Geoarheo d.o.o., Muzej grada Koprivnice, Gradski muzej Križevci, Gradski muzej Nova Gradiška, Gradski muzej Požega, Gradski muzej Vinkovci, Gradski muzej Virovitica, Institut za arheologiju, Kaducej d.o.o., Muzej Brodskog Posavlja, Muzej Đakovštine, Muzej grada Zagreba, Zavičajni muzej Našice, Muzej grada Zagreba, Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru, Muzej Moslavine Kutina i Muzej Radboa.

Tijekom trajanja Izložbe Arheološki muzej u Zagrebu pripremio je bogat program koji se sastoji od stručnih vodstva autora Izložbe, predavanja i radionica i tri gostujuće Izložbe koje obrađuju različite teme bakrenog doba.

Tako će posjetitelji biti u prilici vidjeti od 18. rujna izložbu iz Gradskog muzeja Nova Gradiška: „Zaštitna arheološka istraživanja Ruščica-Glogove-Praulje“ koja prikazuje rezultate istraživanja lokaliteta badenske kulture. Autorice izložbe: Marija Mihaljević, Danimirka Podunavac i Marina Matković Vrban.
Od 17. listopada u Arheološkom muzeju u Zagrebu gostuje izložba „Astralni simbolizam u vučedolskoj kulturi“ Muzeja Vučedolske kulture autora Mirele Hutinec, Aleksandra Durmana i Darka Puharića.
Posljednja gostujuća izložba „Beketinci-Bentež, naselje iz eneolitika, ranoga i kasnoga srednjega vijeka“ Arheološkog muzeja Osijek autora Dragane Rajković i Zvonka Bojčića za posjetitelje će biti otvorena od 7. studenog 2018. godine.

Kreativne i umjetničke radionice „Šetnja kroz bakreno doba“ namijenjene djeci i mladima od 10 do 15 godina održat će se 20. listopada i 17. studenog s početkom u 11 sati. Polaznici radionice naučit će o tehnikama ukrašavanja keramičkih posuda te na koji način se počeo koristiti i obrađivati metal uzedukativnu publikaciju „Šetnja kroz Bakreno doba“.

Besplatna stručna vodstva autorice Izložbe održat će se 20. listopada i 17. studenog s početkom u 12 sati. Posjetitelji imaju priliku saznati nešto više uz druženje s autoricom Izložbe dr. sc. Jacqueline Balen, muzejskom savjetnicom Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Otvorenje izložbe dio je službenog programa skupa 22nd European Meeting of the Paleopathology Association u organizaciji Instituta za antropologiju.

Realizaciju izložbenog projekta financijski je pomogao Grad Zagreb


Komentari