KAO TURIST U SVOM GRADU: Odličan projekt ‘Dvorišta’ treću godinu zaredom na Gornjem gradu

Dvorišta/Facebook

ŠTO: Dvorišta / The Courtyards

KADA: od petka 15. do nedjelje 24. srpnja 2016.

GDJE: Zagreb, Gornji grad

Kad god došli u Zagreb starogradska jezgra Gornjeg grada mjesto je koje morate posjetiti, a nađete li se tu sredinom srpnja, kulturno-turistička atrakcija “Dvorišta” događaj je koji jednostavno ne smijete propustiti! “Pravo urbano cool događanje s dušom” i “Projekt kakav Zagreb još nije imao” samo su neki od superlativa kojim mediji otpočetka prate ovu manifestaciju, ali su zasigurno najvrjednije nebrojene pohvale samih posjetitelja koji svoje komentare upisuju u knjige dojmova i dijele društvenim mrežama poput “Osjećam se kao turist u vlastitom gradu” ili “Pohvala na svježoj ideji i organizaciji. Gornji grad je bio prepun, turisti su uživali. I ja sam se osjećala kao turist”.

Dvorišta/Facebook
Dvorišta/Facebook

Tijekom deset nezaboravnih dana, posjetitelji “Dvorišta” imaju jedinstvenu priliku zaviriti iza fasada nekih od najljepših gornjogradskih palača i doživjeti čarobne ambijente ovih jedinstvenih gornjogradskih prostora. No, čeka ih tu i puno dobre urbane zabave, jer se u dvorištima mogu osvježiti slasnim zalogajima i osvježavajućim gutljajima te dobro se zabaviti uz prvorazredne glazbene izvođače i žive svirke, od jazza i klasike do popa. Zbog svega toga “Dvorišta” su s pravom već u prvoj godini održavanja proglašena “najzabavnijim događanjem u gradu”, a o uspjehu manifestacije puno govore i dvije prestižne nagrade dobivene već nakon prve godine za najkreativniji i najinovativniji projekt u hrvatskom turizmu.

Dvorišta/Facebook
Dvorišta/Facebook

I ove godine od petka 15. do nedjelje 24. srpnja trajat će omiljena “Dvorišta” u skladu sa sloganom “Svako ima svoju priču…” jer upravo ona pričaju priče o prošlosti Gornjeg grada. A svako dvorište uistinu ima samo svoju priču, i kroz te priče i Zagrepčanima i sve brojnijim gostima, predstavit će Zagreb kakav još nisu doživjeli! Tu će otkriti neke od najljepših privatnih i javnih vrtova i dvorišta gornjogradskih palača na sjevernom potezu Gornjega grada: prekrasno dvorište s bunarom palače Balbi u Demetrovoj 11, čarobni vrt Državnog arhiva palače Erdödy-Drašković u Opatičkoj 29 ili malo intimno privatno dvorište obitelji Milovac u Opatičkoj 19.

Dvorišta/Facebook
Dvorišta/Facebook

U atriju Mletačke 8 uživat ćete tako u jedinstvenom ambijentu okruženi skulpturama slavnoga hrvatskog kipara Ivana Meštrovića, a u dvorištu Basaričekove 11 u kojemu je sniman najzagrebačkiji od svih filmova, remek-djelo Kreše Golika “Tko pjeva zlo ne misli”, doživjet ćete dašak dobrih starih vremena uz gospona Fulira, gemišt i starogradske popevke, začinjen jedinstvenim zagrebačkim štihom. Novitet ove godine otvorenje je lokaliteta Hrvatskog instituta za povijest u Opatičkoj 10 u kojem je sniman još jedan antologijski hrvatski film, “Glembajevi” Antuna Vrdoljaka. Ova lokacija posjeduje čak dva dvorišta: svečani ulazni vrt s najljepšom kovanom ogradom na Gornjem gradu slavnoga zagrebačkog arhitekta Hermana Bollea te ružičnjakom i fontanom u sredini, ali i skriveni stražnji vrt ponad monumentalnoga klasicističkog pročelja koje se u zelenim kaskadama spušta prema Radićevoj s prekrasnim pogledom na čitavi Zagreb. Drugi novitet je intimno dvorište kuće Frigan vlasnika kuće i njegove žene: odvjetnika i zagrebačkog gradonačelnika Alojzija Frigana, ove godine rezervirano za ljubitelje poezije, birane glazbe i šansone, izvor buro247.hr.

Više informacija o “Dvorištima” pronađite online na službenoj web stranici ili Facebooku.

Dvorišta/Facebook
Dvorišta/Facebook

Komentari