Treće izdanje festivala Dizajn Distrikt Zagreb donosi inspirativni program

Sve detalje o programu pratite putem njihove Facebook stranice.

Treće izdanje festivala Dizajn Distrikt Zagreb okupit će od 14. do 17. lipnja odabrane projekte na temu Lokalni puteviu četvrti oko Martićeve ulice, od kojih će se neki po prvi puta predstaviti u Zagrebu i Hrvatskoj.

U selekciji festivalskog sadržaja, kreativna direktorica festivala Ira Payer stavila je naglasak na kvalitetne i poticajne autorske projekte koji pružaju nova gledišta i scenarije razvoja. U najvećoj mjeri do sada oživjet će prostor napuštene Stare vojne bolnice u Vlaškoj, zahvaljujući središnjem izložbenom, predavačkom i performativnom programu Lokalni putevi s čak 50-ak sudionika, koji je selektirao Dino Belamarić. Posjetitelji/ce festivala imat će prilike vidjeti ispreplitanje videa i filma, grafike i stripa, fotografije, dizajna, arhitekture i urbanizma te različitih multidisciplinarnih istraživačkih projekata.

U sklopu teme Lokalni putevi za festival je osmišljena opsežna autorska izložba REBOOT: Backstage of Progress koju potpisuje Tatjana Bartaković, a predstavit će pozadinu nastanka, razvoja i prozvodnje ključnih proizvoda ili kolekcija odabranih dizajn-brendova regije. Oni uz  pomoć dizajna stvaraju nove vrijednosti temeljene na lokalnim materijalima, individualnom znanju, tradicionalnim vještinama i inovaciji. Među njima su i neki koji će se premijerno predstaviti u Zagrebu: Rex-Kralj (SLO), Zanat (BiH), Mitja (SLO), Prostoria (HR), Element (HR), Artisan (BiH), Grupa Products (HR), Vau (HR), Nunc (Slavonika, HR) te Lidia Boševski (HR).

Ratkajev prolaz još jednom će oživjeti kao omiljeni “dnevni boravak” festivala, a ugostit će novi DDZ Market s omiljenim lokalnim projektima poput Dnevne doze biljaka koji među ostalim organiziraju Pop-up biljnu ambulantu (mjesto na koje će posjetitelji moći donijeti svoje biljke koje trebaju pomoć i terapiju), zatim Roum, izuzetan novi socijalno-poduzetnički projekt koji se bavi izradom uporabnih predmeta za dom od odbačenih stvari (na čemu rade članovi romske zajednice u suradnji s profesionalnim dizajnerima i umjetnicima), a ovo je prva prilika u Zagrebu za kupnju tih jedinstvenih uradaka. DDZ Market ugošćava i projekt Fierce Women, zatim Mr. & Mrs. Asparaguskoji okuplja čije je područje interesa dizajn 50-ih i 60-godina 20. st.

Od privremenih prostornih intervencija zasigurno će najviše pažnje privlačiti Baustella, zelena instalacija namijenjena druženju i odmoru. a bit će izgrađena od čeličnih građevinskih skela te prekrivena biljno-cvjetnim pokrovom. Osim volumenom dominantne Baustelle, isticat će se i privremena instalacija Space Invader, eksperimentalna kompozicija za sjedenje i dokolicu koja će afirmirati jedan urbani kutak dizajn distrikta.

Dizajneri će i ove godine na festivalu hakirati proizvode IKEA na radionici Hacking IKEA, vođeni temom Ravnopravnost je bolja za sve. Zadatak im je prenamjenom ili doradom bilo kojeg IKEA proizvoda doprinijeti njegovanju kulture ravnopravnosti kod kuće. Redizajnirani proizvodi moći će se vidjeti na izložbi od 16. lipnja u prostoru Stare vojne bolnice u Vlaškoj ulici.

Među lokalnim partnerima svakako se ističe Oris – kuća arhitekture koja organizira vodstva kroz arhitektonske znamenitosti DDZ, dok je posebna tura posvećena posjeti Hrvatske narodne banke i obilasku njezine Okrugle dvorane. U Orisu će se također održati i panel izložbe Reboot, koji će okupiti vlasnike i dizajnere dizajn-brendova čiji su radovi predstavljeni na istoimenoj izložbi u bivšoj Staroj vojnoj bolnici. Booksa kao drugi veliki lokalni partner, organizira Sajam malih izdavača i veći program Booksa u parku, u sklopu kojeg se već niz godina održava i Škrabica, glazbeni program kojega je osmislio i pokrenuo Booksin prijatelj i susjed, nedavno preminuli Ante Perković. Upravo njemu u spomen, koncert će održati Mayales i U pol’ 9 kod Sabe te gost iznenađenja. Osim programa Booksine Škrabiceglazbeni program festivala održavat će se i u Ratkajevom prolazu gdje će nastupiti DJ M.i.l.e.Borovich i dark-pop atrakcija Side Project, dok će na balkonu arhitektonskog studija Pulsar u Bulićevoj ulici koncert održati Ljetno kino.

Festival će posjetitelje opskrbiti i filmskim programom koji će se odvijati na različitim vanjskim i unutrašnjim lokacijama, a svakako se ističe popularna Skrivena projekcija koju organizira Motovun Film FestivalDani hrvatskog filma pripremili su dokumentrano-igrani program za dvorište Stare vojne bolnice pod nazivom Filmska dvorišta. Devedeseti rođendan Kinokluba Zagrebobilježit će se u parku ispred Bookse projekcijom najboljih filmova nastalih u sklopu Kinokluba Zagreb u posljednjih deset godina.

Posjetiteljima će zahvaljući tvrtki Five u snalaženju kroz bogati program, pored tiskanog kataloga i mape, pomoći i mobilna aplikacija Design District Zagreb, besplatno dostupna prije početka festivala za preuzimanje u Apple i PlayStoreu.


Komentari