TRADICIONALNA TEHNOLOŠKA ZNANJA: Radionice o prirodnim bojilima i o gradnji suhozida

hr.wikipedia.org

Izložba Priroda – laboratorij boja predstavlja tradicionalno znanje o upotrebi prirodnih bojila mineralnoga, biljnog i životinjskog porijekla u kućanstvu.

Iz Tehničkog muzeja Nikola Tesla pozivaju građane da im se ovu subotu i nedjelju, 1. i 2. listopada od 10 do 12 sati pridruže radionicama o prirodnim bojilima i radionicama gradnje suhozida koje se održavaju u povodu obilježavanja Dana europske baštine.

Programom se promišljaju tradicionalna tehnološka znanja i njihova uloga u zajednici. Radionice su osmišljene uz izložbu Priroda – laboratorij boja koja predstavlja tradicionalno znanje o upotrebi prirodnih bojila mineralnoga, biljnog i životinjskog porijekla u kućanstvu. Svako nastojanje obnove tradicionalnog znanja o prirodnim izvorima bojila i tehnologijama proizvodnje pridonosi očuvanju baštine. Nadalje, ta znanja mogu biti podloga istraživačkom radu pojedinca, ali i suvremene industrije u osmišljavanju ekološki i zdravstveno prihvatljivijih proizvoda kao protuteže intenzivnoj industrijalizaciji i globalizaciji.

Nakon vodstva kroz izložbu, slijedi radionica tijekom koje će se sudionici moći okušati u bojenju prirodnih materijala otopinama biljnih ekstrakata kako su to činili naši stari, te radionice suhozida u dvorištu Muzeja, tehnike gradnje koja se primjenjivala i u izgradnji vapnenica za proizvodnju bijele boje.

Voditelji akcije su: Katarina Ivanišin-Kardum, Tehnički muzej Nikola Tesla; Ana Sutlović, Tekstilno-tehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu i Udruga Dragodid.

Radionice su namijenjene svim uzrastima. Sudjelovanje u radionicama se ne naplaćuje.

Organizatori mole da se zainteresirani najave za dolazaka na: [email protected].


Komentari