Tjedan mirenja: javna promocija mirenja kao način života, poslovanja i izvansudskog načina rješavanja sukoba i sporova

Hrvatska udruga za mirenje (HUM), prva medijacijska udruga u Republici Hrvatskoj, šestu godinu za redom organizira TJEDAN MIRENJA. Tjedan mirenja održat će se u Zagrebu od 15. do 22. listopada 2018. na adresi Ulica Nikole Tesle 1 / I., dok će se tribina Mirenje/medijacija pr(a)vi način rješavanja konflikata i sporova održati 22. listopada u Rijeci. Želja organizatora je javna promocija mirenja (medijacije) ne samo kao izvansudskog načina rješavanja sukoba i sporova, već i načina života te poslovanja.

Tjedan mirenja je namijenjen svima zainteresiranima neovisno o tome imaju li sporove il ne. Postupci mirenja čije pokretanje se predloži tijekom ovog Tjedna pred Centrom za mirenje HUM-a provest će se bez naknade (besplatno). Kroz ovaj tjedan održat će se četiri okrugla stola:

“Medijacija na radnom mjestu”, „Mirenje u kaznenim postupcima“, „Odvjetnici u mirenju/medijaciji“ i „Zajedno na valu mirenja“ za institucije za mirenje.

Pripremljena su brojna besplatna predavanja te interaktivne radionice za zainteresirane građane i izmiritelje.

U četvrtak 18. listopada 2018. u Panorama Zagreb Hotelu svečano će se obilježiti „Conflict Resolution Day“- “Svjetski dan rješavanja sukoba”, predviđen je panel: Medijacija – pogled u budućnost te po drugi put dodjela medijacijskih nagrada najzaslužnijim pojedincama i organizacijama za promicanje i provođenje mirenja.

O prednostima medijacije predsjednik HUM-a dr. sc. Srđan Šimac navodi: „Medijacija za stranke stvara sigurno ozračje (luku) za teške razgovore, obnovu komunikacije, slušanje i razumijevanje. Razumijevanje je vrhunac komunikacije. U medijaciji suradnja zamjenjuje suprotstavljanje, a problem ustupa mjesto rješenju. Slijedi pozitivno iznenađenje i zadovoljstvo.“ Zato stranke na kraju medijacije ne propuštaju reći: “Da sam barem za medijaciju saznao/la ranije!”


Komentari