Tjedan Europe u hrvatskim muzejima: Besplatan ulaz u šest zagrebačkih muzeja

hr.wikipedia.org

Zagrepčani i gosti Zagreba moći će od 7. do 13. svibnja 2018. godine u sklopu obilježavanja Tjedna Europe u hrvatskim muzejima besplatno posjetiti šest muzeja.

Naime, obilježavajući Europsku godinu kulturne baštine 2018., u narednom tjednu Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj osigurava besplatan ulaz svim zainteresiranim građanima u Tehnički muzej Nikola Tesla od 8. do 13. svibnja, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb od 8. do 11. svibnja, Muzej za umjetnost i obrt od 9. do 11. svibnja, Hrvatski muzej naivne umjetnosti od 7. do 13. svibnja, Arheološki muzej u Zagrebu od 8. do 3. svibnja i Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović od 7.do 13. svibnja.

Europska godine kulturne baštine 2018. u Republici Hrvatskoj se obilježava pod okriljem Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, a ima za cilj promovirati i valorizirati kulturnu baštinu na europskoj, nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini.

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, koje djeluje kao koordinacijsko tijelo, podupire i organizira mnogobrojna događanja kojima se želi prezentirati bogatstvo i raznolikost hrvatske kulturne baštine kao djela mozaika zajedničke europske baštine.

Povodom proglašenja Europske godine kulturne baštine Tibor Navracsics, europski povjerenik za kulturu, naglasio je važnost očuvanje i njegovanja kulturne baštine te naglasio da je potrebno “potaknuti sve građane, a posebno mlade, da se upoznaju s kulturnom raznolikošću Europe te razmisle o mjestu kulturne baštine u našem životu.

Ona nam omogućuje da razumijemo prošlost i da na njoj izgradimo budućnost“, istaknuo je Navracsics.

Početak Europske godine kulturne baštine 2018. u Republici Hrvatskoj obilježen je otvaranjem izložbe iz ciklusa “Vlaho Bukovac – Pariško razdoblje 1877. – 1893. dana 18. siječnja u Galeriji Klovićevi dvori.

Komentari