Terry Fox Run u Zagrebu: 19. po redu humanitarna akcija na Jarunu

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Najavljujući humanitarnu akciju Terry Fox Run u Zagrebu, veleposlanik Kanade Damniel Maksymiuk pozvao je građane da se i ove godine priključe trčanju ili šetanju 23. rujna na Jarunu te zahvalio svim institucijama i pokroviteljima koji su do sada podržavali tu akciju od koje sav prihod ide za istraživanje i liječenje raka.

Program akcije, od koje će cjelokupni prihod biti doniran Institutu Ruđer Bošković za znanstvena istraživanja raka, najavili su u utorak na konferenciji za novinare održanoj u Hotelu Esplanade i članica Uprave agencije MPG Illeana Cesarec, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga te Sonja Levanat iz Instituta Ruđer Bošković

Humanirarna akcija Terry Fox Run, 19. po redu, održat će se 23. rujna na Jarunu, a prije nje, 15. rujna od 11 do 13 sati na uglu Bogovićeve i Gajeve ulice u Zagrebu će orgnizatori i javne osobe prodavati majica s vizualima akcije.

Veleposlanik Kanade Damniel Maksymiuk je podsjetio na Terryja Foxa, Kanađanina oboljelog od raka koji je trčao preko pet tisuća kilometara po Kanadi kako bi prikupio sredstva za liječenje od raka i u čiju čast se tradicionalno humanitarna utrka održava u mnogim zemljama. Ta je akcija jedna od najuspješnijih u svijetu, do sada je prikupljeno oko 650 milijuna dolara za istraživanje i liječenje od raka, rekao je.

Članica Uprave agencije MPG Illeana Cesarec je rekla da je Terry Fox postao kanadski i hrvatski i globalni heroj te simbol nade oboljelima i njihovim obiteljima. Naglasila je kako je ponosna da se ove godine organizira 19. po redu ova humanitarna akcija.  Kazala je da se svake godine interes za nju povećava te da se vode pregovori da joj se pridruži i Split, čime će se dati prilika većem broju građana da sudjeluju i daju svoj prilog. Istaknula je da je lani prikupljeno više 200 tisuća kuna te da je sudjelovalo oko 5 tisuća građana i iskazala nadu da će ove godine brojke biti još veće.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zahvalio je svima koji su dali svoj doprinos toj akciji te i on pozvao građane da se priključe.

Njezinu vrijednost naglasili su i predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga, te Sonja Levanat iz Instituta Ruđer Bošković, zahvalivši svima koji su donirali sredstva za dobrobit pacijenata oboljelih od raka.

Tu humanitarnu akciju organiziraju Veleposlanstvo Kanade, Hrvatska liga protiv raka, agencija MPG, Zagrebački holding, Esplanade Zagreb Hotel, agencija Media Val. Humanitarna trka Terry Fox Run svake se godine trči u čast mladića Terryja Foxa koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo je na trčanje po Kanadi koje je nazvao „Maraton nade“. Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno no trku, nažalost, nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini. U čast hrabrom Terryju njegova obitelj odlučila je nastaviti tradiciju te je pokrenula akciju skupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u preko 60 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska.


Komentari